Muzejní výstava roku

Falza? Falza!
Výstava představuje napodobeniny středověkých obrazů, soch i kreseb. Ukazuje falza vzniklá ve stylu holandských mistrů 17. století i padělky obrazů známých českých malířů 19. století a prvních dekád 20. století. Připomíná také práce napodobující mimoevropská umělecká díla. Expozice prezentuje několik ikonických falz ze zahraničních sbírek, jež proslavila svého tvůrce po celém světě – nepochybně nejznámějším padělatelem 20. století je Han van Meegeren, jehož falza tvoří vrchol expozice. Některé práce původně vznikly s dobrým úmyslem a teprve s odstupem doby se v důsledku nepochopení či neznalosti souvislostí staly falzem. Účel vzniku napodobeniny často není snadno odhalitelný a hranice mezi napodobeninou vzniklou s čestným záměrem a padělkem je mnohdy nezřetelná.
40/2021
Národní galerie v Praze
Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
+420 224 301 122
info@ngprague.cz
https://www.ngprague.cz
23281
MK ČR

Povinné přílohy

Národní galerie Praha vystavuje originální umělecká díla. V tomto případě však galerie dělá výjimku a nabízí návštěvníkům mimořádnou možnost poznat práce, jež měly být za originály pokládány. Ukazuje a vysvětluje metody, kterých se používá k ověření pravosti uměleckých děl. Divák se také dozví, jaký je rozdíl mezi replikou, kopií, napodobeninou a falzem. Důležité je i upozornit na skutečnost, že některá díla původně vznikla s dobrým úmyslem, např. jako kopie nahrazující originál na původním místě a teprve s odstupem doby artefakt v důsledku nepochopení či neznalosti původních souvislostí mohl být označen jako falzum. Nutno podotknout, že účel vzniku napodobeniny není často snadno odhalitelný; hranice mezi imitací vzniklou bona fide a padělkem vytvořeným se ziskuchtivým záměrem, je často nezřetelná. Výstava přestavuje výsledky dlouhodobého odborného zpracování fondů Národní galerie. Veřejnost se seznámí se zákulisní prací celého týmu odborných pracovníků NG – od kurátora, přes restaurátora až po práci chemiků v laboratoři. U všech exponátů je krátké vysvětlení, jak se k připsání došlo. Na výstavě je zapůjčeno i několik „ikonických“ falz, jejichž tvůrci oklamali širokou veřejnost po celém světě (např. plátna Hana van Meegeren a padělky Icilia Federica Joniho). Expozice je členěna do čtyř oddílů. První se věnuje rozdílům mezi originálem, replikou, imitací a falzem. Druhá část ukazuje originály, napodobeniny a padělky, s jejichž pomocí arcivévoda František Ferdinand d'Este chtěl navodit iluzi středověku na zámku Konopiště. V oddílu nazvaném „A ještě podpis“ se návštěvníci mohou seznámit s další padělatelskou činností – falšováním signatur. Největší prostor je věnován části, v níž jsou vystavena falza vzniklá k podvodným účelům, a to často v přímé konfrontaci s originály.
Olga Kotková
19.11.2021
1.5.2022
listopad–květen
úterý, čtvrtek–neděle / středa
10–18 / 10–20
Olga Kotková
olga.kotkova@ngprague.cz

Nepovinné přílohy

RCNKSK architekti (Filip Kosek, Jan Říčný, Eliška Ďásková)
Markéta Steinert
Olga Kotková (ed), Falza? Falza! (katalog výstavy), Praha 2021; Kitka Handlová – Anna Zajícová, Falza! Průvodce na cestě mezi falzem a originálem, Praha 2021; Leták k výstavě se seznamem doprovodných programů; Plákát; Pozvánka na vernisáž.
NGP ON AIR – VÝSTAVY: Cyklus online přednášek a diskusí, živě streamovaných na Facebook NGP: ČT 25/11 2021 18.00 Falza? Falza! S kurátorkou a autorkou výstavy Olgou Kotkovou; ČT 6/1 2022 v 18.00 Originály – kopie – falza (?) ve sbírce císaře Rudolfa II. S historičkou umění Markétou Ježkovou; ČT 7/4 2022 18.00 Obraz versus umělecké dílo / Obraz versus autenticita / Obraz versus falzum, Diskuzní program připravený ve spolupráci s Platformou pro studium vizuální kultury Fresh Eye. TVŮRČÍ DÍLNA PRO DOSPĚLÉ: NE 13/2 2022 10.00–17.00 Jak se staví obraz, Celodenní malířská dílna s restaurátorkou a umělkyní Kateřinou Samkovou. PŘEDNÁŠKY FACE TO FACE S EXPERTY Z KRIMINALISTICKÉHO ÚSTAVU: Vždy v SO od 15.00Součástí přednášky je prohlídka výstavy: 15/1 2022 Falza, lze je rozpoznat? Aneb možnosti moderních analýz výtvarného umění s Markem Kotrlým; 19/2 2022 Forenzní analýza sporných uměleckých děl s Ivanou Turkovou.

Fotogalerie

nahoru