Muzejní publikace roku

Atlas lidových krojů České republiky
Publikace byla vydána u příležitosti otevření Muzea Ostrov lidových krojů 4.9.2021. Čtenářům představuje 202 autorských kreseb svátečních krojů ze všech významnějších krojových oblastí Čech, Moravy a Slezska včetně německy mluvících menšin. Kresby doplňuje stručná charakteristika dané lokality platná pro dobu zralosti lidových krojů. Textová část dále obsahuje popis jednotlivých krojových součástek typických pro danou oblast, zvyky spojené s krojovou tematikou apod. Publikace je doplněna o několik map usnadňujících čtenáři orientaci v tématu. Atlas lidových krojů České republiky byl přeložen také do anglického a německého jazyka.
41/2021
Muzeum Ostrov lidových krojů
Ostrov 3, 285 22 Zbraslavice
+420 778 460 093
info@muzeumkroju.cz
https://www.muzeumkroju.cz
01407015
Cyranův Ostrov, s. r. o.

Povinné přílohy

Unikátní publikace, která poprvé představuje lidové kroje všech oblastí Čech, Moravy a Slezska včetně německy mluvících menšin. Kniha je výsledkem badatelské činnosti spojené s budováním expozice Muzea Ostrov lidových krojů. Kniha obsahuje 202 barevných ilustrací ženských a mužských svátečních krojů jednotlivých regionů ČR doplněných o slovní popis dané oblasti zasazený do společenského a geografického kontextu období zralosti lidových krojů, typických krojových prvků dané oblasti, způsoby oblékání jednotlivých krojových součástek a zajímavosti z dané oblasti. Pro orientaci a přesnější pochopení tématu je publikace doplněna o mapy krojových oblastí, převládajících jazyků v českých zemích a odkládání (zániku) lidových krojů. Záměr publikovat pro potřebu široké veřejnosti informace o historii lidových oděvů dle jednotlivých regionů celé České republiky je jedinečný. V dosavadní historii české etnologie nebyl učiněn pokus zmapovat detailně toto zajímavé téma v celé jeho šíři a bohatosti. Cílovou skupinou, kterou Atlas lidových krojů České republiky oslovuje, jsou nejen milovníci krojů, lidových tradic a historie obecně, ale i současní zájemci o hledání kořenů naší lidové kultury i osoby hledající v této oblasti inspiraci pro své současné projekty. Současný zvyšující se zájem veřejnosti, poptávající kvalitní, odborně fundované informace z historie českých kulturních tradic obecně a historii lidového odívání konkrétně, byl dostatečným důvodem pro vznik takového záměru. Publikace vyšla kromě českého jazyka ještě v jazyce německém a anglickém. Téma lidových krojů tak může být šířeno i do jiných zemí, kde o české tradice mají tamější obyvatelé zájem. Z hlediska významu je nejdůležitějším zahraničním partnerem Německo. Vzhledem k historickým souvislostem a faktu, že součástí publikace i expozice muzea jsou kroje českých Němců, byl překlad publikace do německého jazyka veskrze nezbytný. Věříme, že Atlas lidových krojů významně obohatí současnou literaturu v oboru a dobré umístění v soutěži Glorea musaealis – Muzejní publikace roku by jistě pomohlo prezentovat tuto zajímavou knihu široké veřejnosti.
Mgr. Jan Kuča
Martin Mičánek
Mgr. Pavla Hampton
MgA. Martin Šmíd
Cyranův Ostrov, s. r. o.
670 Kč (český jazyk), 700 Kč (anglický a německý jazyk)
5 000 ks, 1 000 a 500 ks
Vlastní e-shop (https://www.eshop-muzeumkroju.cz/), prodej v Muzeu Ostrov lidových krojů

Nepovinné přílohy

978-80-908276-0-8
• Článek v Kutnohorském deníku: https://kutnohorsky.denik.cz/kultura_region/muzeum-ostrov-lidovych-kroju-otevreni-krest-atlas-kroju-kniha-20210909.html?fbclid=IwAR1cxiI4emXuUij46oh02eApUr1iNbd7mlNY_v8IYk4DugcFVpnjLuN_bDs; • Fotografie ze křtu publikace a autogramiády autorů – zasláno prostřednictvím Úschovny; • Knižní novinky.

Fotogalerie

nahoru