Muzejní publikace roku

Katalog k expozici Bitva u České Skalice 28. 6. 1866
Publikace byla vydána v roce půlkulatého 155. výročí bitvy u České Skalice a zároveň k nové stejnojmenné expozici v prostorách muzea Boženy Němcové v České Skalici. Katalog je přehledem tehdejší vojenské výstroje a výzbroje pruské i rakouské armády a obsahuje také další zajímavé exponáty související s touto válečnou událostí.
43/2021
Muzeum Boženy Němcové
Maloskalická 47, 552 03 Česká Skalice
+420 491 451 285
+420 604 187 326
kultura@ceskaskalice.cz
https://www.muzeumbn.cz
002725591
Město Česká Skalice

Povinné přílohy

Katalog byl vydán v roce 2021, kdy jsme si připomínali 155. výročí bitvy u České Skalice. Ve stejném roce byla v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici otevřena nová stejnojmenná expozice. Publikace obsahuje celkem 152 stran s více než 200 barevnými fotografiemi tehdejší vojenské výstroje a výzbroje obou válčících stran. Fotografie předmětů jsou rozdělené do následujících tematických částí: Exponáty výstroje a výzbroje rakouské armády; Exponáty výstroje a výzbroje pruské armády; Ostatní exponáty. Převážná část prezentovaného souboru exponátů z prusko-rakouské války roku 1866 pochází ze sbírek Muzea Boženy Němcové, ale zapůjčeny jsou také předměty z dalších institucí a zejména od soukromých sběratelů. Mnoho z těchto exponátů nebylo dosud publikováno či popsáno v žádné naší ani zahraniční literatuře. Typově stejné předměty byly focené v sestavách a obvykle z různých pohledových úhlů, aby prohlížejícímu neunikly žádné důležité detaily. Popisky jsou rozšířeny o německé mutace a nezaměřují se pouze na základní název předmětů, vzor nebo účel, ale přinášejí také zajímavé informace o jejich zařazení ke konkrétní armádní jednotce. Přínosem publikace je stanovení někdy problematického názvosloví exponátů a správné zařazení vzorů podle let, ve kterých došlo k jejich převzetí armádou. Neméně důležitý je i výklad přítomných útvarových značek, který je srozumitelným klíčem pro jejich přečtení a podle něhož si mohou např. sběratelé sami doplnit informace k předmětům ve svých soukromých sbírkách. Prezentací originálních válečných předmětů na barevných a pestrých fotografiích vyplňujeme mnohdy neznámá místa v odborném i laickém povědomí. Katalog je svým obsahem i grafikou posuzován kladně a z toho důvodu jsme se jej rozhodli přihlásit do Národní soutěže muzeí Gloria musealis.
Tomáš Vondryska, Jiří Náhlovský
Ondřej Littera
Ondřej Littera
Město Česká Skalice
299 Kč
1 000 ks
V prodeji na pokladně Muzea Boženy Němcové (s upoutávkami na veřejných nástěnkách Města); Zprostředkováním prodeje Komitétem pro udržování památek z války roku 1866, z. s.; Informace o možnosti prodeje na webových stránkách Muzea, sociálních sítích i v regionálním tisku.

Nepovinné přílohy

978-80-11-00193-3
Muzeum Boženy Němcové má standardní otevírací dobu od května do září a kvůli technickým potížím u zhotovitele byl tisk katalogu posunut až na říjen. Z toho důvodu zatím neproběhlo oficiální představení publikace. Katalog je aktuálně k dispozici na pokladně Muzea, kde si ho již zakoupila bezmála stovka zájemců. S jeho širší distribucí a medializací počítáme na začátku následující turistické sezony. Část nákladu katalogu odebral také Komitét pro udržování památek z války roku 1866, z. s., který ho nabízí na svých webových stránkách i v přímém stánkovém prodeji na mnoha akcích které pro veřejnost pořádá.

Fotogalerie

nahoru