Muzejní publikace roku

Savci Táborska
Kniha vycházející z dlouhodobého muzejního výzkumu současně představuje doprovodnou publikaci ke stejnojmenné přírodovědné výstavě, konané v letech 2021 a 2022 v Blatském muzeu v Soběslavi, pobočce Husitského muzea v Táboře. Jedná se o zoologický atlas, v němž dominují texty o biologii a rozšíření všech druhů savců vyskytující se v regionu Táborska, fotografie savců a jejich typických biotopů a mapky rozšíření druhů na území okresu Tábor. Pozornost je věnována i druhům vymizelým a také těm, jejichž výskyt lze v budoucnu očekávat. Nechybí ani kapitoly o přírodních poměrech Táborska, historii zdejšího výzkumu savců, sbírkách savců v muzeích Táborska, dlouhodobém výzkumu netopýrů Chýnovské jeskyně nebo o tom, jak sledovat savce v přírodě.
45/2021
Husitské muzeum v Táboře
Nám. Mikuláše z Husi 44, 390 01 Tábor
+420 380 831 596
tabor@husitskemuzeum.cz
http://www.husitskemuzeum.cz
00072486
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Kniha představuje doprovodnou publikaci ke stejnojmenné přírodovědné výstavě, konané v letech 2021 a 2022 v Blatském muzeu v Soběslavi, pobočce Husitského muzea v Táboře. Obsahově zahrnuje všechny druhy hmyzožravců, letounů, hlodavců, zajíců, šelem i kopytníků vyskytující se v regionu Táborska, zpracováním se jedná o zoologický atlas, v němž dominují texty o biologii a rozšíření jednotlivých druhů, fotografie savců a jejich typických biotopů a mapky rozšíření druhů na území okresu Tábor. Data o výskytu druhů vycházejí z unikátního padesátiletého výzkumu savců v regionu prováděného muzejním zoologem P. Zbytovským. Pozornost je věnována i druhům vymizelým a také těm, jejichž výskyt lze v budoucnu očekávat. Nechybí ani kapitoly o přírodních poměrech Táborska, historii zdejšího výzkumu savců, dlouhodobém výzkumu netopýrů Chýnovské jeskyně nebo o tom, jak sledovat savce v přírodě. Na rozdíl od jiných podobných publikací jsou zhodnoceny také sbírky savců založené ve všech muzeích Táborska a v současnosti soustředěné právě v Blatském muzeu v Soběslavi. Kniha vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury. Zároveň je publikace prvním svazkem nově založené edice Průvodce přírodou Táborska, jejíž tituly mají přinášet souhrnné informace o výskytu vybraných skupin organismů nebo biotě nejcennějších lokalit regionu a stát se tak pomocníkem milovníků přírody při jejich studiu i toulkách krajinou.
Miloš Anděra, Petr Zbytovský
Miloš Anděra a kolektiv
Milan Hladký
220 Kč
1 000 ks
Kniha je v prodeji v muzejním obchodě Husitského muzea v Táboře, na pokladnách a v knihovně Blatského muzea v Soběslavi a ve vybraných knihkupectvích v regionu.

Nepovinné přílohy

978-80-87516-66-9
Příspěvek na webu Blatského muzea: https://www.blatskemuzeum.cz/kniha-savci-taborska/ . Lektorský posudek RNDr. Vladimíra Hanzala. Recenze RNDr. Jana Robovského, Ph.D. a Mgr. Václava Mikeše pro časopis Živa: Robovský J. & Mikeš V.: Savci Táborka – záslužný počin k poznání místní fauny. Fotografie ze křtu v rámci vernisáže výstavy Savci Táborska (foto Zdeněk Prchlík).

Fotogalerie

nahoru