Muzejní publikace roku

Šance v Mostech u Jablunkova: Obrana slezské hranice v průběhu staletí
Publikace, vydaná v samostatné české i polské jazykové mutaci, přibližuje vývoj systému opevnění na slezské hranici v jižní části Těšínského knížectví nazývaného jablunkovskými šancemi, který vznikl a rozšiřoval se v souvislosti s válečnými událostmi raného novověku. Jeho význam ve vztahu k vojenským, komunikačním a posléze rovněž turistickým aspektům můžeme sledovat na příkladu unikátních pozůstatků pevnosti Velká šance v Mostech u Jablunkova. Součástí publikace, určené široké veřejnosti, je i slovník pojmů fortifikační terminologie a časová osa. Kniha je doplněna o velké množství ilustrací – dobových kolorovaných map a plánů uložených v tuzemských i zahraničních archivech, reprodukcí dokumentů, kreseb a fotografií. Její hlavní text doprovází barevně odlišené marginálie, v nichž jsou uvedeny různé zajímavosti z dějin opevnění na česko-polsko-slovenském pomezí.
47/2021
Muzeum Těšínska, p. o.
Masarykovy sady 103/19, 737 01 Český Těšín
+420 558 761 211
+420 606 561 139
muzeum@muzeumct.cz
http://www.muzeumct.cz
00305847
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Publikace představuje na příkladu Velké šance v Mostech u Jablunkova systém opevnění nazývaný jablunkovskými šancemi, který se v současnosti nachází na česko-polsko-slovenské hranici. Jednalo se o raně novověká opevnění budovaná od poloviny 16. do počátku 19. století v jihovýchodní části Slezska na pomezí s Uherskem a Polskem. Vzhledem ke skutečnosti, že se šance nachází v horském prostředí Beskyd, je pozornost věnována rovněž přírodě a změně krajiny v průběhu času. Zmíněny jsou hlavní důvody vzniku opevnění, mezi něž náležela ochrana obchodní stezky a obrana země před útoky ze strany osmanské říše, uherských povstalců, ale i švédských nebo dánských jednotek během třicetileté války (1618–1648). V 18. století stavební aktivity souvisely s pruskou invazí a napoleonskými válkami. Po jejich ukončení vojenský význam pevnosti a jablunkovských šancí postupně upadal. Stranou pozornosti nezůstala rovněž posádka na šancích, stejně jako vliv opevnění na život místních obyvatel. K nejlépe zachovalým se řadí centrální pevnost Velká šance v Mostech u Jablunkova, jejímuž současnému stavu je věnována samostatná kapitola. Na závěr jsou představena i jednotlivá opevnění celého systému jablunkovských šancí. Jejich celkový počet činil 21 objektů. Do dnešní doby se z nich dochovalo 11 reliktů nacházejících se na území České a Slovenské republiky. Součástí publikace, určené široké veřejnosti, je i slovník pojmů fortifikační terminologie a časová osa. Kniha je doplněna o velké množství ilustrací – dobových kolorovaných map a plánů uložených v tuzemských i zahraničních archivech, reprodukcí dokumentů, kreseb a fotografií. Její hlavní text doprovází barevně odlišené marginálie, v nichž jsou uvedeny různé zajímavosti z dějin opevnění na česko-polsko-slovenském pomezí.
Martin Krůl
Petr Kwašný
250 Kč
1 000 ks
Prodej prostřednictvím internetových stránek vydavatele: https://www.muzeumct.cz/publikace/541-sance-v-mostech-u-jablunkova; prodej na pobočkách Muzea Těšínska; prodej v Gorolském informačním turistickém centru (GOTIC) v Mostech u Jablunkova.

Nepovinné přílohy

978-80-86696-61-4

Fotogalerie

nahoru