Muzejní počin roku

Průvodce poznáním
Vlastivědné muzeum Kyjov zrealizovalo unikátní edukační projekt, jenž je součástí nové stálé expozice se zaměřením na historii, archeologii, přírodu a lidovou kulturu Kyjovska. Nosnou částí projektu je naučná hra „Průvodce poznáním", která je inspirována konceptem „únikovky“. Ve hře je hlavním poháněčem zvědavost a po správném vyluštění kryptexu i odměna. 3D tištěný kryptex je součástí kufříku, který si zájemce či skupina zapůjčí. V kufříku jsou ukryty všechny potřebné komponenty. Hra vás například zavede do germánského kmene a přiblíží příběh langobardského válečníka, díky kterému k vám budou promlouvat exponáty. Své detektivní schopnosti si můžete vyzkoušet v rozličných tématech. Expozice je doplněna o více než 100 interaktivních zvukových samolepek, které vás pomocí interaktivní tužky provedou stálou expozicí.
50/2021
Masarykovo muzeum v Hodoníně, p. o.
Zámecké nám. 27/9, 695 01 Hodonín
+420 518 612 338
+420 725 058 810
muzeum.kyjov@masaryk.info
http://www.masaryk.info
00090352
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Vlastivědné muzeum Kyjov v roce 2020 otevřelo nové stálé expozice se zaměřením na historii, archeologii, přírodu a lidovou kulturu Kyjovska. V roce 2021 se pustilo do realizace unikátního edukačního projektu. Nosnou částí projektu je naučná hra „Průvodce poznáním“. Hra je inspirovaná konceptem „únikovky“ a hlavním poháněčem je zvědavost a zvídavost. Při správném rozluštění kryptexu následuje odměna. Kryptex je součástí „muzejního“ kufříku, který si zájemce či skupina zapůjčí. V jednom kufříku jsou ukryty všechny potřebné komponenty – 3d tištěný kryptex, 6 kvízů, zlaté mince, interaktivní tužka a UV baterka. Hra vás například zavede do germánského kmene a přiblíží příběh langobardského válečníka, díky kterému k nám budou promlouvat exponáty. Každá z hádanek je jiná a také se liší i způsob luštění. Své detektivní schopnosti si můžete vyzkoušet v rozličných tématech. Někoho nenechá chladným rébus v expozici přírody, jiný snadno zvládne historii, další probádá záhadnou hádanku v etnografii. Kromě samotné hry je po muzeu umístěno více než 100 interaktivních samolepek, které vás zábavnou formou provedou stálou expozicí. Celková stopáž čítá přes 2 hodiny zvukového záznamu, který si návštěvníci dle svých potřeb mohou přehrát pomocí interaktivní tužky. Dabing zvířat nebo osobností je hravý, zajímavý a historicky i fakticky správný. Vraťme se třeba v čase a vydejme se na audio vycházku starým Kyjovem, kterým nás provede mnich Řehoř. Ať se vydáte za luštěním rébusu, anebo si poslechnete, jak k vám promlouvají exponáty, jedno je jisté, nudit se při tom rozhodně nebudete. A co víc, to vše můžete prožít společně s kamarády či rodinou. Zbývá už jediné: odložte mobily a přijďte do muzea. Projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Mgr. Irena Chovančíková
+420 518 355 735
i.chovancikova@masaryk.info

Nepovinné přílohy

Garant projektu: Mgr. Michaela Zálešáková; Autor konceptu: Václav Pěnčík; Texty/edukace: Mgr. Ester Vratislavská; Dabing: Petr Moudrý, Stanislav Pokorný, Mgr. Ester Vratislavská, Mgr. Taťjana Martonová, Mgr. Ivo Vratislavský, Václav Pěnčík, Dagmar Pěnčíková Dis.; 2D/3D design: Václav Pěnčík; Realizace: Václav Pěnčík, Dana Martonová; Další spolupráce: Tereza Lesayová, Lucie Budíková, Mgr. Blanka Pokorná, Mgr. Lucie Jagošová, Mgr. Monika Mikulášková.


Fotogalerie

nahoru