Muzejní publikace roku

Přišli jsme ze Západu: Příběh strašických spolužáků
Kniha nás zavádí do Strašic, kde se v roce 1921 narodili Josef Polívka a Bohuslav Velvarský, kteří se v době německé okupace českých zemí rozhodli uprchnout za hranice a přidat se k protinacistickému odboji. Publikace zmiňuje jejich cestu pomocí dosud neuveřejněné korespondence. Dále se zabývá jejich osudem na Středním východě, kde se stali příslušníky Československého pěšího praporu. Popsána je také jejich činnost i u dalších jednotek. Společně se strašickými spolužáky jsou zmíněny boje v Sýrii či obrana Tobruku. Bohuslav Velvarský se později stává příslušníkem 313. československé perutě RAF, Josef Polívka je zařazen do Československé samostatné obrněné brigády. Každá z kapitol obsahuje bohatý obrazový doprovod, včetně doposud neuveřejněných fotografií.
72/2021
Muzeum Středních Brd ve Strašicích
Strašice 405, 338 45 Strašice
+420 371 595 959
+420 724 264 778
info@muzeumstrasice.eu
http://www.muzeumstrasice.eu
00259098
Obec Strašice

Povinné přílohy

Dne 28. října 2021 jsme si v Muzeu Středních Brd ve Strašicích připomněli nejen vznik samostatného Československého státu, ale také slavnostně odhalili pomník k příležitosti 100. výročí narození strašických spolužáků Josefa Polívky a Bohuslava Velvarského, hrdinům od Tobruku a bojovníkům za svobodu a demokracii. Při této příležitosti byla vydána publikace Tomáše Makaje „Přišli jsme ze Západu: Příběh strašických spolužáků“, která byla slavnostně pokřtěna taktéž 28. října při otevření stejnojmenné výstavy v hlavní budově muzea. Z jednotlivých kapitol se dozvídáme celou řadu zajímavostí, včetně dosud neuveřejněné korespondence Bohuslava Velvarského s jeho přáteli. Dopisy byly pečlivě ukryty během II. světové války a své svědectví vydaly v poměrně nedávné době. Kniha se dále zabývá osudem strašických rodáků na Středním východě, kde se stali příslušníky Československého pěšího praporu. Popsána je také jejich činnost i u dalších jednotek. Společně se strašickými spolužáky jsou zmíněny boje v Sýrii či obrana Tobruku. Bohuslav Velvarský se později stává příslušníkem 313. československé perutě RAF, Josef Polívka je zařazen do Československé samostatné obrněné brigády. Každá z kapitol obsahuje bohatý obrazový doprovod, včetně doposud neuveřejněných fotografií, pocházejících z osobních archivů jmenovaných spolužáků, jejichž další osudy jsou zmíněny i v době poválečné. Projekt, jehož výsledky jsou populárně naučnou formou uveřejněny ve jmenované publikaci, umožnil Muzeu Středních Brd významně rozšířit expozice věnované druhému odboji.
Tomáš Makaj
Mgr. Tomáš Makaj, Josef Polívka, Bohuslav Velvarský, fotoarchiv Muzea Středních Brd ve Strašicích, soukromá sbírka Ing. Václava Jiřičky.
Luboš Vránek
Vydavatelství Petr Prášil – BARON, Zimní 1580, Hostivice, 253 01
249 Kč
1 500 Ks
Prodej v obci Strašice – Muzeum Středních Brd, Obecní úřad, Informační centrum, Místní knihovna. Běžná distribuční síť knihkupců - Kosmas, Knihy Dobrovský, Luxor.cz, Megaknihy.cz, Martinus.cz, Kanzelsberger atd.

Nepovinné přílohy

978-80-88121-68-8
Vydání publikace bylo doprovázeno bohatým programem, jehož součástí bylo odhalení pomníku k příležitosti 100. výročí narození strašických spolužáků Josefa Polívky a Bohuslava Velvarského. Dále byla otevřena stejnojmenná výstava, která trvá až do března roku 2022. V rámci této výstavy jsou konány komentované prohlídky, určené především pro vyšší ročníky Základních škol ze Strašic a blízkého okolí. Výstupy z publikace a výstavy jsou používány také při výuce ve školách samotných. Při slavnostním křtu proběhl den otevřených dveří, spojený s ukázkou dobových uniforem s vybavením příslušníků Československé samostatné obrněné brigády a RAF, kterou zajistila „Rota Nazdar“. Podklady získané během tvorby publikace pomohly také rozšířit stálou expozici Muzea Středních Brd. S materiály bude dále pracováno při dalších dílčích studiích. Informace o publikaci a doprovodných programech proběhly v tisku: Rokycanský deník, obecní zpravodaj – Barňák, Vítaný host atd. Při křtu byla také přítomna regionální televize ZAK TV. O odhalení pomníku a tisku publikace byla informována „Paměť národa“. Přílohy -– fotografie z doprovodných akcí, články z tisku, ukázky z knihy.

Fotogalerie

nahoru