Muzejní výstava roku

Průmyslová revoluce v pivovarnictví
Nová expozice vzdává hold českým inženýrům, sládkům, stavitelům a strojírenským firmám, které v druhé polovině 19. století způsobily zásadní převrat v technologii výroby sladu a piva ruku v ruce s novým architektonickým pojetím budov sladoven a pivovarů. Nová expozice vznikla v původní strojovně, kotelně a varně mezi autentickými funkčními technologiemi a na velkoplošných panelech je zachycen fenomén změny vnímání průmyslové architektury, samostatné panely jsou věnovány jednotlivým technologickým procesům – varna, kotelna, parní stoje, elektromotory, umělé chlazení, komín a dále nejvýznamnějším pivovarským inženýrům Gustavu Nobackovi, J.V. Novákovi, Emilu Škodovi a Ringhofferům.
54/2021
Národní muzeum pivovarnictví, o. p. s.
Českobrodská 17, 281 63 Kostelec nad Černými lesy
+420 736 623 290
kvetak@pivovarkostelec.cz
http://www.nmpivovarnictvi.cz
27899942
Dej Bůh štěstí, o. p. s.

Povinné přílohy

Národní muzeum pivovarnictví se vyvíjí již 21 let, když se v roce 2018 podařilo celý areál včetně technologického vybavení zapsat jako nemovitou kulturní památku včetně movitého vybavení a roku 2019 došlo k zápisu pivovarských technologií do CESu. V prostorách pivovaru vzniklo zcela ojedinělé pivovarské muzeum nadnárodního významu, jehož cílem je mapovat historii českého pivovarnictví a rovněž návštěvníky seznámit s technologií vaření piva od nejstaršího ručního zpracovávání po moderní průmyslovou výrobu. Součástí muzea jsou dochovaná funkční technologická zařízení původního provozu doplněná o ojedinělé stroje ze zrušených či zaniklých pivovarů v České republice. Majitelé pivovaru obdrželi v roce 2020 prestižní cenu F. O. Poupěte za mimořádný přínos českému pivovarnictví v oblasti záchrany pivovarnických technologií a mapování historie pivovarnictví. V polovině 19. století došlo v českých zemích ke zcela zásadním změnám v technologii výroby sladu a piva. Slad se přestal sušit na přímém ohni, pivo se postupně začínalo vyrábět metodou spodního kvašení a český ležák začal úspěšně dobývat svět. Parní stroje začaly nahrazovat namáhavou lidskou práci a symbolem pokroku se stal kouřící komín. Technologické inovace přicházely ruku v ruce se svébytným stavebním pojetím pivovarů a sladoven. Čeští sládci, inženýři a projektanti vytvořili osobitý typ průmyslové architektury, která ovlivnila nejenom naši krajinu, ale podobu pivovarů po celém světě. Ano, to byla průmyslová revoluce v českém pivovarnictví! Celý příběh je zachycen jedině v nové expozici Národního muzea pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy v prostorách původní strojovny, kotelny a varny na cca 120m2 plochy výstavních panelů mezi ojedinělou původní funkční pivovarskou technologií z 30. let 20. století.
Milan Starec, Jiří Slaba
Národní muzeum pivovarnictví, o. p. s.
Tomáš Vodochodský, Jiří Slaba
1.3.2021
březen–říjen / listopad–únor
čtvrtek–neděle / dle telefonické domluvy
Milan Starec
kvetak@pivovarkostelec.cz

Nepovinné přílohy

Jiří Slaba
Jiří Slaba
Jiří Slaba
Výstava vznikla na základě dlouholetého výzkumu Mgr. Petra Holuba a Ing. Milana Starce, který byl završen vydáním knihy Noback vs. Novák, stavitelé pivovarů v roce 2019 (ISBN 978-80-01-06627-0). Nová expozice Průmyslová revoluce v českém pivovarnictví je v podstatě představení výsledků výzkumu didaktickým způsobem široké veřejnosti.
Výstava byla doposud představena v rámci slavností pivovaru během tzv. jarního Vysmolení (22. 5. 2021) a podzimního Vykulení (11. 9. 2021). Dále bylo dne 13. 8. 2021 přímo v centru výstavy studio ranního vysílání České televize Studia 6 a bylo odtud 2,5 hodiny živě vysíláno současně s prezentací výstavy. V průběhu roku 2021 byla výstava natáčena Českou televizí pro pořad: Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli v díle o továrních komínech a průmyslové revoluci. Dále posloužila strojovna pro natáčení nového seriálu televize Prima o historickém pivovaru (seriál ještě nedostal jméno a pracovně: Černé pivo) s Bolkem Polívkou a Evou Holubovou v hlavních rolích. Dále v prostoru expozice dochází průběžně k natáčení spotů o historii pivovarnictví na reklamu pivovarského muzea. 17. 6. 2021 se v pivovaru natáčel pořad Loskuták na výletě s Petrem Rychlým, v televizi proběhl 10. 7. 2021 a byla zde prezentována nová expozice. V prostoru strojovny s novou expozicí dále proběhla tisková konference k představení projektu Revitalizace historického Liechtensteinského pivovaru, obnova původní technologie a zpřístupnění unikátního muzea pivovarnictví a archívu v Kostelci nad Černými lesy a proběhlo zde oficiální setkání s norským velvyslance a médii.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/321291310020079/; https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/221562220460004/ .

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru