Muzejní výstava roku

Rudolf II.: Umění pro císaře
Výstava představila mistrovské práce dvorních umělců císaře Rudolfa II. Jednalo se o soubor běžně nepřístupných výtvarných děl, grafických listů a kreseb, erbovních privilegií, map a dalších předmětů souvisejících s rudolfínskou dobou včetně několika dosud anonymních rudolfínských děl. Zvláštním bonusem v rámci výstavy bude zápůjčka významného portrétu Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch z doby před rokem 1585 zakoupeného v roce 2012 do knížecích lichtenštejnských sbírek ve Vídni/Vaduzu. Mnohá z děl doposud nebyla vystavena a očím veřejnosti tak byla představena poprvé. V 90. letech minulého století bylo rudolfínské umění komplexněji představeno jen na velké výstavě v Praze. Naše výstava rozšířila badatelské poznatky z posledních let a dosud málo viděný fond rudolfínského umění představila v širších souvislostech evropského kontextu.
55/2021
Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Eliščino nábřeží 465, 500 03 Hradec Králové 3
+420 495 512 391
info@muzeumhk.cz
http://www.muzeumhk.cz
00088382
Královéhradecký kraj

Povinné přílohy

Jedná se o soubor běžně nepřístupných výtvarných děl Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachen, Josepha Heintze st., Roelanta Saveryho, Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyn, Matthiase Gundelacha, Adriaena de Vries a Aegidia Sadelera. Dále byl představen soubor grafických listů a kreseb, včetně několika dosud anonymních zajímavých rudolfínských děl, erbovní privilegia, mapy a další předměty související s rudolfínskou dobou. Zvláštním bonusem v rámci výstavy byla zápůjčka významného portrétu Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch z doby před rokem 1585 zakoupeného v roce 2012 do knížecích lichtenštejnských sbírek ve Vídni/Vaduzu. Mnohá ze zmíněných děl doposud nebyla vystavena a očím veřejnosti se tak představila poprvé. Většina z exponátů pochází ze soukromých sbírek. Některá z nich byla teprve nedávno zakoupena v cizině a vrátila se díky soukromým sběratelům do země svého původu. Výstava představila veřejnosti soukromou sběratelskou aktivitu jako činnost, která sice uspokojuje osobní zálibu, ale jsou-li díla dostupná publiku, pak je také podstatným obohacením našeho kulturního dědictví. Výstava by tak mohla být inspirací pro další sběratele, aby umožnili veřejným institucím prezentovat své sbírky. Pro návštěvníky muzeí a galerií by to znamenalo, že by se alespoň na omezenou dobu potěšili významnými uměleckými díly, která jsou jinak skryta jejich očím. V historii se česká veřejnost s rudolfínským uměním setkávala zřídka. V 90. letech minulého století bylo komplexněji představeno jen na velké výstavě v Praze. Námi připravená výstava rozšiřila badatelské poznatky z posledních let a dosud málo viděný fond rudolfínského umění představila v širších souvislostech evropského kontextu.
Eliška Fučíková, Stanislav Hrbatý, Markéta Pražáková
Eliška Fučíková
28.5.2021
7.11.2021
květen–listopad
úterý–neděle
10–18
Stanislav Hrbatý
s.hrbaty@muzeumhk.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Radek Polívka
Radek Polívka
Radek Polívka
Dvojjazyčný katalog Rudolf II. Umění pro císaře / Rudolf II. Art For The Emperor
Komentované prohlídky pro laickou i odbornou veřejnost. Interaktivní edukační programy pro školy všech stupňů a typů. Doprovodné programy pro rodiny s dětmi – Muzejní neděle, Týden dětí s muzeem, Muzejní noc, S vysvědčením do muzea, Rudolfínská bojovka.
Recenze k výstavě: ArtAntique 9/2021; Katolický týdeník, roč. XXXII, číslo 26; Deník.cz, 11. 6. 2021, Rudolfínská sbírka umění je srovnatelná s vídeňskou výstavou, https://jablonecky.denik.cz/ctenar-reporter/rudolfinska-sbirka-umeni-je-srovnatelna-s-videnskou-vystavou-20210611.html; Deník.cz, 13. 6. 2021, Recenze výstavy: Rudolf II. Umění pro císaře, https://kutnohorsky.denik.cz/ctenar-reporter/recenze-vystavy-rudolf-ii-umeni-pro-cisare-20210613.html; Deník.cz, 16. 6. 2021, Zveme na unikátní výstavu: Rudolf II. – Umění pro císaře, https://valassky.denik.cz/ctenar-reporter/zveme-na-vystavu-rudolf-ii-umeni-pro-cisare-20210615.html; Krátká reportáž V1 TV v čase 1:59 https://www.hradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id=75921&id_org=4687; 17. 9. 2021, IDNES.CZ Trumfem Muzejní noci v Hradci je rudolfínská éra i virtuální realita, https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/muzejni-noc-muzeum-galerie-chlum-divadlo-drak.A210917_627278_hradec-zpravy_pos

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru