Muzejní výstava roku

Na prahu vichřice: Jan Amos Komenský 1618–1621
Nová expozice věnovaná působení Jana Amose Komenského ve Fulneku je instalována v prostoru bývalého sboru jednoty bratrské ve Fulneku. S ohledem na muzejní koncepci stávajících expozic věnovaných životu a dílu Jana Amose Komenského seznamujících návštěvníky s osobností kněze a pedagoga Jednoty bratrské především optikou jeho pozdních děl, nabízí výstava Na prahu vichřice mírně opačný přístup. Expozice vystupuje ze stínu velkého filosofa, pedagoga a teologa a opouští obraz moudrého starce v dalekém Nizozemí. Hlavní postavou příběhu je mladý muž, kněz, rektor školy i novomanžel, který přichází do malého poddanského města na hranici Moravy a Slezska v časech, kdy se začínají ozývat první otřesy blížícího se globálního konfliktu. Ve Fulneku se tento bratrský kněz ocitá na pomyslném prahu vichřice. Expozice zdůrazňuje význam fulneckého pobytu pro Komenského osobní i profesní život včetně respektování dobového kontextu a náboženských, politických i kulturních okolností, za nichž duchovní Jednoty bratrské v tomto moravském městě působil.
57/2021
Muzeum Novojičínska, p. o.
28. října 51/12, 741 01 Nový Jičín
+420 556 701 156
sekretariat@muzeumnj.cz
https://www.muzeumnj.cz
00096296
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Navržené expoziční okruhy nevychází z prezentace Jana Amose Komenského jako osobnosti velké politiky, teologie, pedagogiky, ale snaží se dokumentovat každodenní rozměr jeho existence rozvíjený a současně limitovaný prostorem malého poddanského města. V jednotlivých expozičních okruzích dokumentujeme specifické sociální a kulturní poměry, které se mimo jiné podílely i na postupném růstu bratrského kněze a učitele. Návštěvníci expozice se setkají s knězem, rektorem školy a mladým správcem bratrského sboru. V jednotlivých částech expozice potom rozvíjíme a přibližujeme tyto sociální i společenské role prostřednictvím faksimilií a materiálově i konstrukčně věrných replik dobových předmětů. S ohledem na výše uvedené však nelze opomenout ani univerzalistický rozměr osobnosti Jana Amose Komenského a jeho působení na evropských cestách a především v Nizozemí. Už kvůli poměrně omezenému prostoru bratrského sboru jsme celou tuto část vyřešili virtuálně a návštěvníci budou mít možnost seznámit se s komplexním rozměrem Komenského osobnosti prostřednictvím projekce či informačního dotykového kiosku. Expozice je rozdělena do několika tematických okruhů, které vypráví nejen příběh mladého kněze Jana Amose, ale rovněž návštěvníky seznamují s každodenním životem Jednoty bratrské i s barvitými osudy samotné budovy fulneckého sboru. Expozice zdůrazňuje skutečnost, že Komenský přišel do fulneckého sboru, který se během 16. století silně germanizoval a zpřístupňuje návštěvníkům německou identitu zdejšího sboru prostřednictvím dochovaných pramenů a hudební rekonstrukce bratrských kancionálů. Výraznou součástí expozice je projekce autorských animací dobových letáků z počátku třicetileté války reprezentujících obrazový pramen, s nímž byl Komenský během svého pobytu ve Fulneku bezesporu konfrontován.
Zdeněk Orlita, Aleš Knápek
Sun Drive, s. r. o.
Mgr. Marcela Polochová, Ostravská univerzita, Fakulta umění, Katedra intermédií (animované filmy); Bc. Anna Smékalová, Univerzita Tomáše Bati Zlín, Fakulta multimediálních studií (animované filmy); MgA. Vojtěch Dlask, Ph.D., Masarykova univerzita, Filosofická fakulta, Ústav hudební vědy (hudba k filmům); MgA. Jonáš Svoboda, VUT Brno, Fakulta výtvarných umění, Ateliér intermédií (hudba k filmům); Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D., Masarykova univerzita, Filosofická fakulta, Ústav hudební vědy (hudební rekonstrukce bratrských kancionálů)
1.9.2021
leden–prosinec
úterý–neděle
9–12, 13–17
Zdeněk Orlita
zdenek.orlita@muzeumnj.cz

Nepovinné přílohy

Kateřina Soukupová (M plus Praha), Jakub Turek (M plus Praha)
Zdeněk Orlita, Aleš Knápek
Zdeněk Orlita, Aleš Knápek
Bulletin Muzeum 2/2021 Muzejní bulletin věnovaný znovuotevření objektu bývalého bratrského sboru Jednoty bratrské ve Fulneku a expozice Na prahu vichřice. Jan Amos Komenský a Fulnek 1618–1621. Kolekce animací dobových letáků z počátku třicetileté války (formát MP4) Soupis viz níže
Komentovaná projekce dobových letáků (2. 9. 2021): Komentovaná velkoplošná venkovní projekce krátkých animovaných filmů vycházejících z dobových letáků komentující události z počátku třicetileté války. Komentována projekce proběhla v prostoru parku na venkovní zeď budovy bratrského sboru ve Fulneku. Vlastní rukou. Kaligrafická dílna (3. 12. 2021): Paleografický workshop pod vedením Markéty Poskočilové (www.margaritaears.com) inspirovaný kaligrafickou výzdobou sakrálních staveb Jednoty bratrské. V rámci dílny jsme představili posluchačům kaligrafické texty jako jedinou přípustnou formu výtvarné výzdoby náboženského prostoru Jednoty bratrské. Zpěvy bratrské. Hudební dílna (17. 12. 2021): Dílna zaměřená na zpěv z kancionálů Jednoty bratrské pod vedením historika, muzikologa a sbormistra Vladimíra Maňase. Kancionály byly představeny jako ideální cestovatelský nástroj, který lze použít jako stroj času i jako labyrint, na jehož konci je poutník doveden k vlastnímu srdci. V rámci dílny zpívali účastníci z původní notace dochované v kancionálech 16. století.
Svět Komenského ve Fulneku je po rekonstrukci moderní a interaktivní (reportáž ČT, 2. 9. 2021, https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3364060-svet-komenskeho-ve-fulneku-je-po-rekonstrukci-moderni-a-interaktivni-prilakat-ma-vic); Svět Komenského ve Fulneku zve do expozice Na prahu vichřice (Reportáž ČR, 13. 1. 2022, https://www.mujrozhlas.cz/odpoledni-interview/svet-komenskeho-fulnek-zve-do-expozice-na-prahu-vichrice); Památník učitele národů ve Fulneku získal ocenění (iDnes, 12. 11. 2021, https://sdeleni.idnes.cz/ostrava/pamatnik-ucitele-narodu-ve-fulneku-ziskal-oceneni.A211025_102441_ostrava-sdeleni_hradr).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru