Muzejní výstava roku

Zapomenutá vůně střelného prachu
Výstava dokumentuje vývoj palných zbraní v kontextu vynalézavosti a umění starých mistrů. Autoři nepohlíží na zbraň jako na nástroj agrese, ale jako na krásný umělecký předmět. Představují rozsáhlou kolekci historických palných zbraní a jejich příslušenství, kolem 300 exponátů, ze sbírkových fondů 15 významných státních institucí a soukromých sbírek. Jsou to zástupné předměty dlouhého vývoje palných zbraní od prvních pokusů se střelným prachem přes všechny relevantní vývojové linie, včetně některých slepých uliček, až po polovinu 19. století, kdy éra tzv. předovek končí. Současně je prezentováno puškařské řemeslo, které je dnes již částečně zapomenuto. Autorům se podařilo shromáždit, co do technologie a zdobných technik, unikátní soubor palných zbraní mapující v širokém záběru jejich vývoj v rakousko-německém okruhu.
59/2021
Regionální muzeum v Kolíně, p. o.
Karlovo náměstí 8, 280 02 Kolín
+420 321 722 988
+420 702 007 638
info@muzeumkolin.cz
http://www.muzeumkolin.cz
00410047
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava představuje vývoj palných zbraní v kontextu puškařské práce. Snahou je ukázat přímé souvislosti mezi hodnotným uměleckým předmětem a tvůrčí prací dávných řemeslníků. Návštěvník by si tak měl vytvořit povědomí o znalostech a umu starých mistrů, seznámit se s výrobními principy, nadčasovými technologiemi i zdobnými technikami. Je zde prezentována rozsáhlá kolekce historických palných zbraní a jejich příslušenství, kolem 300 exponátů ze sbírkových fondů 15 významných státních institucí a soukromých sbírek. Zároveň jsou to zástupné předměty dlouhého vývoje palných zbraní, od 15. až po polovinu 19. století, kdy éra tzv. předovek končí. Výstava mapuje jak hlavní vývojové mezníky, tak slepé vývojové větve, zajímavosti a rarity. K vidění jsou exempláře v odborné veřejnosti ceněné i zbraně méně známé, některé jsou vystaveny vůbec poprvé. V souvislosti s chronologickým vývojem výstava poukazuje na puškařské řemeslo, které právem zaujímalo výsadní postavení, bylo vždy řemeslem uměleckým a dnes je již částečně zapomenuto. Důležitým prvkem jsou vitríny s ukázkami řemeslných postupů a výzdobných technologií, ukázky řemeslných prací představuje také videoprojekce. Výstavu doplňují haptické prvky, kopie zbraní a pohyblivé modely zámků. Součástí je bohatý doprovodný program. Ač je výstava teprve v polovině svého trvání, už teď můžeme hovořit o její úspěšnosti. Návštěvníci obdivují jedinečnost souboru zbraní i ukázky výrobních postupů a zdobných technik, které otevírají novou, i odborníky často opomíjenou oblast vnímání puškařského řemesla. Výstava, která by chronologicky prezentovala období 400 let vývoje, je v našem prostoru výjimečná. Vystavovaná kolekce je ojedinělá i množstvím a významem participujících institucí z celého území České republiky.
Ilona Boháčková, Miloš Skrbek
Miloš Skrbek
17.11.2021
29.5.2022
listopad–květen
úterý–pátek, sobota–neděle
9–17; 10–17
Lenka Mazačová
mazacova@muzeumkolin.cz

Nepovinné přílohy

Plakát: Zapomenutá vůně střelného prachu; Plakát: Exkurze; Plakát: Střílíme si z času; Letáček – Doprovodné programy k výstavě Zapomenutá vůně střelného prachu.
Přednášky: 30. 11. Mgr. Jan Tetřev/ Zbraně v proměnách času; 11. 1. Václav Novotný / Střelná poranění; 8. 2. David Karásek / Držení zbraní v průběhu věků; 22. 2. Mgr. Jan Šach / Vzácné palné zbraně v nově rekonstruovaném Armádním muzeu; 22. 3. Jan Török / Pohled na restaurování zbraní počátkem 21. století. Komentované prohlídky: 28. 12., 8. 3., 19. 3.; Miloš Skrbek, Mgr. Ilona Boháčková. Výlety do zbrojnic: sobota 12. 3. Západočeské muzeum v Plzni, Státní hrad a zámek Horšovský Týn; sobota 9. 4. Státní zámek Opočno, Muzeum Náchodska. Komponovaný pořad pro dospělé i děti: sobota 26. 3. Střílíme si z času. Vůně střelného prachu s vůní kávy: 1. 3.–29. 5. prohlídka výstavy s besedou a posezením u kávy pro objednané skupiny. Tematická muzejní noc: sobota 28. května. Workshop střelby z historických zbraní na střelnici v Loučni. Střelmistr Miloš Skrbek.
Kolínský PRES: článek Výstava Zapomenutá vůně střelného prachu (24. 11. 2021); Časopis Myslivost, článek, M. Brožek: Výstava Zapomenutá vůně střelného prachu (12/2021); Časopis Střelecká revue, článek, I. Boháčková: Historická zbraň – předmět, nad kterým se tají dech (1/2022); Televize Kolín: reportáž o výstavě Zapomenutá vůně střelného prachu (21. 12. 2021); Web iDNES, článek, S. Ďoubal: Kdo má zbraň, je špatný, stěžuje si puškař na přílišnou byrokracii (16. 1. 2022); Periodikum 5+2, článek, S. Ďoubal: Kdo má zbraň, je špatný, stěžuje si puškař na přílišnou byrokracii (2/2022); Deník EXTRA – pozvánka na výstavu Zapomenutá vůně střelného prachu (2/2022); Časopis Střelecká revue, článek, I. Boháčková: Znovuobjevené skvosty (3/2022). Připravujeme: Časopis Střelecká revue, článek, D. Pazdera: Žena a zbraně (březen/2022); Časopis HaV, článek, D. Pazdera: Zapomenutá vůně střelného prachu (březen/2022); Časopis Policista, článek, D. Pazdera: Výstava Zapomenutá vůně střelného prachu (březen/2022); Kolínský zpravodaj, článek, I. Boháčková: Výstava Zapomenutá vůně střelného prachu (březen/2022); Časopis Muzejník věstník, článek, I. Boháčková: Příběh dvou pistolí (březen-duben/2022).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru