Muzejní výstava roku

Smrt pohledem archeologie
Výstava představovala jednu z tradičních disciplín archeologie, tedy výzkumy pohřebišť, kterým se Muzeum Cheb, p. o. Karlovarského kraje, dlouhodobě věnuje. Byly představeny formy pohřebního ritu v západní části Karlovarského kraje, především na Chebsku, od doby bronzové až po 20. století a to na základě hmotných pramenů.
62/2021
Muzeum Cheb, p. o. Karlovarského kraje
nám. Krále Jiřího z Poděbrad 493/4, 350 11 Cheb
+420 739 322 499
+420 739 322 499
sekretariat@muzeumcheb.cz
https://muzeumcheb.cz
00074276
Karlovarský kraj

Povinné přílohy

Výstava představuje jednu z tradičních disciplín archeologie, tedy výzkumy pohřebišť, kterým se Muzeum Cheb, p. o. Karlovarského kraje, dlouhodobě věnuje. Jsou představeny formy pohřebního ritu v západní části Karlovarského kraje, především na Chebsku od doby bronzové až po 20. století a to na základě hmotných pramenů. V expozici jsou představeny nálezy z mohylníku z doby bronzové u Žírovic, raně středověkých slovanských pohřebiště na Chebském hradě či Třebeni. Dále středověké a novověké hřbitovy z Městských sadů v Chebu, u kostela sv. Jana Křtitele ve Skalné či v Pomezí nad Ohří, které jsou dnes již zrušeny. Z mladších období jsou zastoupeny barokní funerále z krypty kostela sv. Mikuláše v Chebu nebo hrobky rodiny Hendrichů ve Skalné z konce 19. století. Nejnovější památky ke zhlédnutí pochází ze zaniklých hřbitovů po roce 1945, které jsou však dnes již také standardním archeologickým pramenem. Doplňující texty a fotografie dokreslují historické souvislosti a pozadí nálezů, z nich lze vypíchnout především unikátní příběh chlapce Ernsta Wenzela Gabriela Hendricha, který je dnes mumií. Do soutěže Gloria musaealis 2021 výstavu Smrt pohledem archeologie přihlašujeme z důvodu, že se jedná o autorskou výstavu pracovníků muzea snažící se kultivovanou formou, včetně edukačních programů pro žáky a studenty, představit veřejnosti v současnosti relativně tabuizované téma. Není určitě bez zajímavosti, že se jedná o představení výzkumů, které prováděla naše instituce v posledních letech a také exponáty jsou v drtivé většině našimi sbírkovými předměty, případně z majetku blízkých měst Skalná a Chodov. V každém případě je to ukázka možností našeho pracoviště po konzervátorské stránce i stránce vědecké spolupráce a vyhodnocení naší odborné činnosti.
Mgr. Michal Beránek
2.9.2021
9.1.2022
září; říjen–leden
úterý–neděle; středa–neděle
9–17; 9–17
Michal Beránek
beranek@muzeumcheb.cz

Nepovinné přílohy

Bc. Klára Hanáková
plakát, pozvánka, leták, pracovní list
Tradiční doprovodnou akcí k výstavě Smrt pohledem archeologie byla slavnostní vernisáž, která se konala ve Valdštejnské obrazárně Muzea Cheb ve čtvrtek 2. září 2021 od 17 hodin. Vystoupení Ing. Martiny Kulové, ředitelky muzea, a Mgr. Michala Beránka, autora výstavy, byla proložena barokní hudbou v podání pěvkyně Anny Hlavenkové a hráče na theorbu Přemysla Vacka. Součástí výstavy je také edukační program pro žáky a studenty. V rámci tohoto programu jsou návštěvníci seznámeni s tématem smrti a archeologie. Pohled na smrt člověka skrze hmotné prameny vyžaduje specifický přístup poznání, který je dětem představován. K programu besedy vznikl pracovní list, práce s ním, stejně jako výklad je přizpůsoben věku návštěvníků. První stupeň provádí muzejní pedagožka Mgr. Milena Pečárková, druhý stupeň ZŠ a střední školy autor výstavy.
Mladá fronta - https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/muzeum-cheb-vystava-smrt-pohledem-archeologie-kultura.A210902_624855_vary-zpravy_ba; Chebský deník - https://chebsky.denik.cz/zpravy_region/muzeum-cheb-laka-na-vystavu-ktera-se-dotyka-smrti-20211023.html; Karlovarské listy - https://karlovarskelisty.cz/smrt-pohledem-archeologie/; on-line video na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=qRXZSmwOfxs .

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru