Muzejní výstava roku

Naši Němci
Jedná se o první stálou expozici v ČR, která se věnuje tématu německy mluvících obyvatel českých zemí. Výstava je umístěna ve dvou výstavních patrech a ve 22 místnostech. Téma je zpracováno komplexně, tedy od 6. století po 20. století. Jedná se o moderní multimediální expozici, která využívá jak tradičních, tak moderních výstavních postupů. Ve výstavě se nacházejí nejen „klasické“ exponáty, jako barokní sochy Jana Nepomuckého, ale i interaktivní prvky, jako jsou dotykové stoly, projekce nebo audionahrávky. Výstava má potenciál přispět k větší informovanosti o dějinách německy mluvících obyvatel, a to nejen u tuzemských, ale i zahraničních návštěvníků. Výstavu navštívil ještě před otevřením německý prezident, jejího slavnostního zahájení se zúčastnil ministr kultury ČR, velvyslanec SRN a předseda saské vlády. O výstavě vyšly desítky článků a reportáží v českém i zahraničním tisku.
64/2021
Collegium Bohemicum, o. p. s.
Masarykova 1000/3, 400 01 Ústí nad Labem
+420 415 216 058
+420 777 068 875
info@collegiumbohemicum.cz
http://www.collegiumbohemicum.cz
27309231
Magistrát města Ústí nad Labem, Ministerstvo kultury ČR, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Společnost pro dějiny Němců v Čechách

Povinné přílohy

Expozice „Naši Němci“, uspořádaná společností Collegium Bohemicum, představuje výjimečný muzejní počin. Její příprava trvala více než deset let a nejednalo se o jednoduchý proces, jelikož v průběhu přípravy výstavy došlo ke kompletní obměně realizátorského týmu Collegia Bohemica. Výstava byla nakonec dokončena a úspěšně otevřena v listopadu 2021. Příprava výstavy byla financována díky investičnímu záměru Ministerstva kultury ČR. Výstava tematicky zahrnuje období od raného středověku po 20. století a věnuje se politickým, sociálním a kulturním dějinám německy mluvicích obyvatel českých zemí, mezi které jsou počítáni i německy hovořící Židé. Návštěvník výstavy se dozví řadu nových informací o dějinách českých Němců, které jsou zprostředkovány moderní interaktivní formou. Nahlédne tak do repliky biedermeierovského salonu, může se připojit k baroknímu procesí k Janu Nepomuckému, projít secesním hotelem v Liberci nebo zhlédnout rodinné video ve funkcionalistické vile v Brně. Vyslechne si také autentickou hádku v českém zemském sněmu nebo rozhovor čtyř „štamgastů“ v hospodě v Lokti nad Ohří. Součástí výstavy jsou projekce dobových snímků, ale i pro účely výstavy natočených filmů, které režíroval přední český režisér Robert Sedláček. Nachází se zde také prostorový hologram (Pepper Ghost Efect). Většina vystavených exponátů pochází ze sbírky Collegia Bohemica, další pak ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem, v jehož prostorách je výstava umístěna a které představuje partnerskou instituci Collegia. Ve výstavě se dále nacházejí zápůjčky z řady dalších českých muzeí a galerií (Národní muzeum, Národní galerie, Slezské muzeum v Opavě a další), obrazový materiál pochází i ze zahraničních paměťových institucí (Yad Vashem v Jeruzalémě, Oxfordská univerzita, Rakouská národní knihovna).
Doc. PhDr. Petr Koura, Ph.D.
David Syrovátka – zhotovitel výstavy (na základě výběrového řízení)
18.11.2021
leden–prosinec
úterý–neděle
9–18
doc. PhDr. Petr Koura, Ph.D.
koura@collegiumbohemicum.cz

Nepovinné přílohy

doc. Roman Brychta, ateliér Projektil architekti, s. r. o.
doc. Roman Brychta, ateliér Projektil architekti, s. r. o.
doc. Roman Brychta, ateliér Projektil architekti, s. r. o.
Doprovodné materiály zatím vydány nebyly, připravuje se katalog v dvojjazyčné verzi.
Jako doprovodné akce k výstavě byly uspořádány komentované prohlídky výstavy pro veřejnost, kterých se účastnilo maximálně 20 návštěvníků. Vzhledem k pandemické situaci nebyly organizovány další plánované akce jako přednášky pro veřejnost nebo veřejné diskuse. Collegium Bohemicum dále připravuje sérii podcastů týkajících se jednotlivých výstavních exponátů, které je možné si poslechnout např. na YouTube kanálu Collegia Bohemica (https://www.youtube.com/channel/UCxRFF2HQpypFmS95-TxXVDw).
Jako zvláštní přílohu připojuji soupis mediálních ohlasů na výstavu „Naši Němci“. Texty vybraných mediálních ohlasů posílám elektronicky spolu s fotografiemi z výstavy.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru