Muzejní výstava roku

Obrazy z Moravského Švýcarska
Nová stálá expozice Muzea Blanenska se zaměřuje na přírodní pradějiny Moravského krasu tak, jak se jim věnoval Jindřich Wankel a další badatelé. Expozice je umístěna na hlavní prohlídkové trase zámku a navazuje na expozici blanenské umělecké litiny. První místnost expozice je věnovaná badatelům konce 19. století Martinu Křížovi a Karlu Maškovi a zejména pak Jindřichu Wanklovi. Druhá místnost expozice je věnována modernizaci objevů v Moravském krasu tak, jak jej objevovali potapěči, Karel Absolon a Jan Knies. V souvislosti s rozvojem turistického ruchu docházelo také k devastaci jeskynní a ničení velkého množství kostí jeskynních šelem. Poslední místnost je věnována pradějinám Moravského krasu před příchodem člověka se zaměřením na význam regionálních nálezů z jednotlivých období. V expozici je využita celá řada sbírkových předmětů napříč podsbírkami muzea. Pro prezentaci tématu bylo zhotoveno několik unikátních paleontologických rekonstrukcí od specializovaných malířů. Expozice nese název podle stejnojmenné Wanklovy knihy.
65/2021
Muzeum Blanenska, p. o.
Zámek 1/1, 678 01 Blansko
+420 725 952 592
+420 778 722 278
info@muzeum-blanenska.cz
http://www.muzeum-blanenska.cz
04551320
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Expozice prostorově i tematicky navazuje na expozici blanenské umělecké litiny, jejíž poslední místnost je věnována Hugo Františku Salmovi; na ni navazuje památník Jindřicha Wankla, který v blanenských železárnách působil jako lékař. V pracovně badatele jsou vystaveny archeologické a paleontologické nálezy a přírodniny ze sbírky muzea. V dalších místnostech expozice se mohou návštěvníci těšit na potapěčský skafandr Dräger, v němž se jeskyňáři potápěli mimo jiné i na dno Macochy. Řada předmětů byly využita z původní expozice Objevitelé Moravského krasu, která byla umístěna ve sklepních prostorách zámku. Na přípravě expozice se podílelo také Moravské zemské muzeum a celá řada vystavených exponátů je zapůjčena právě odtud. Muzeum v roce 2018 spolupracovalo s kolegy ze Slovenka a byla vytvořena světově první 3D tisková kopie jeskynního lva, svoje místo našla právě v expozici. Poslední místnost expozice je věnována prehistorii regionu ještě před příchodem člověka do Moravského krasu, kdy jeho dějiny tvořili pouze zvířecí obyvatelé. Prehistorii představují paleontologické rekonstrukce vytvořené Jiřím Svobodou, Petrem Modlitbou a Adamem Kašparem právě pro tuto expozici. Nechybí zde ani kresby dalšího renomovaného malíře, Pavla Dvorského. Na expozici navazuje jeden z nejhezčích historických interiérů zámku Modrý salon, kde jsou představeny kuriozní přírodniny, kterými se v počátcích objevování přírodních dějin pyšnili Salmové nebo Lichtenštejnové. Portréty Hugo Karla Salma a Jindřicha Wankla tady shlíží na medvědí lebky, mamutí žebra, zkameněliny, krápníky, krystaly, sintr a další zajímavosti. Největší kuriozitou, která je v Modrém salonu vystavena, je velrybí čelist, zapůjčená ze zámku v Lednici. Kresleným průvodcem po expozici, který se zde bude věnovat převážně dětem, je Jindřich Nickamínek. Formou krátkých komiksových komentářů provádí expozicí. Pro malé i velké návštěvníky jsou v zásuvkách ukryty dotykové exponáty, mohou si potěžkat rohovce, osahat si repliky kostí nebo poskládat medvědí tlapu. Pro příznivce audiokomentářů jsou v expozici z QR kódů dostupné texty ve formě audioprůvodce. Pro návštěvníky je namluvil Zdeněk Ševčík. Architektonicky na expozici dohlíželi architekti z brněnského studia ATX.
Mgr. Bc. Pavlína Komínková, Mgr. Vlastislav Káňa, Mgr. Petr Kostrhun, RNDr. Martina Roblíčková
24.2.2022
duben–říjen; listopad–březen
úterý–neděle; úterý–sobota
10–17; 10–17
Mgr. Bc. Pavlína Komínková
reditelka@muzeum-blanenska.cz

Nepovinné přílohy

ATX architekti, s. r. o., Eva Vylíčilová, Hana Kyzlinková
Mgr. Bc. Pavlína Komínková, Mgr. Vlastislav Káňa
Mgr. Bc. Pavlína Komínková, Mgr. Jakub Pernes, Mgr. Daniela Pernesová
K výstavě byl vydán audioprůvodce pro veřejnost dostupný z webových stránek z QR kódů umístěných v expozici.
Slavnostní otevření expozice s komentovanou prohlídkou Mgr. Vlastislava Káni proběhlo 24. 2. v 18:00. V dalších termínech jsou plánovány komentované prohlídky dvakrát měsíčně. Vernisáže se zúčastnili také zástupci rodiny Salmů, která v dřívějších dobách zámek vlastnila.
O otevření expozice informovala Česká televize v reportáži a Český rozhlas. Publicitu po otevření expozice snížil začátek války na Ukrajině.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru