Muzejní počin roku

Revitalizace sklepních prostor východního zámeckého křídla
Zámek Hradiště, nemovitá kulturní památka rejstříkové číslo 45 300/4-249 chráněná od 3. 5. 1958. Významná pseudogotická stavba, svým vzhledem na jižním Plzeňsku ojedinělá, prošla mnoha stavebními úpravami a ve svém jádru skrývá původní gotickou středověkou tvrz. V letech 2019–2020 proběhla rekonstrukce sklepních prostorů východního zámeckého křídla a návštěvníkům je prezentována architektonicky nejhodnotnější část zámku, kde se promítá gotická, renesanční a barokní etapa stavebního vývoje objektu. V roce 2021 byla realizována vstupní expozice, jejíž součástí jsou odborné texty, výběr archeologických nálezů a 3D modely, představující jednotlivé vývojové stavební etapy hradišťského zámku. V polovině roku 2021 tak MJP v Blovicích, p. o., zpřístupnilo nový 3. návštěvnický okruh.
70/2021
Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.
Hradiště 1, 336 01 Blovice
+420 371 522 208
+420 721 449 553
muzeum@muzeum-blovice.cz
https://www.muzeum-blovice.cz
000 75 710
Plzeňský kraj

Povinné přílohy

V roce 2000 přešel areál zámku Hradiště do správy Okresního muzea Plzeň-jih, dnes Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, příspěvkové organizace Plzeňského kraje. Vzhledem k neuspokojivému stavu vlastního zámku byla v témže roce zahájena celková rekonstrukce, která trvá dosud. První návštěvníci mohli obdivovat zámecké interiéry prostřednictvím muzejních expozic již v roce 2002. V letech 2019–2020 proběhla celková rekonstrukce suterénních prostorů východního a částečně severního křídla zámku Hradiště. Jedná se o architektonicky nejhodnotnějšího prostoru zámku, kde se promítá gotická, renesanční a barokní etapa jeho stavebního vývoje. Návštěvníkům je prezentováno celkem pět místností přístupných jednoramenným schodištěm z vnitřního nádvoří. Všechny místnosti mají valenou klenbu a jsou zapuštěny pod terénem. V části nového návštěvnického okruhu se návštěvník se ocitne v přízemních prostorách paláce původní gotické tvrze, na které navazují místnosti pocházející z renesanční a barokní fáze zámku a které jsou obsaženy v hmotě současné zámecké stavby. V letech 1950 až 2000, kdy zámek sloužil učňovskému školství, byla v jihovýchodním nároží zámku umístěna uhelná kotelna a sklad uhlí, čímž došlo k výrazné degradaci těchto prostor. Během rekonstrukce se podařilo citlivě zrestaurovat odhalené středověké gotické zdivo. Dále doplnit dochované cihelné barokní podlahy a v celé ploše zakonzervovat cenné omítky. V jedné z místností se naprosto neočekávaně objevila pod moderní betonovou podlahou původní barokní oblázková dlažba, která byla v celém rozsahu zachována. Realizován byl rovněž nový vstup v místě zazděného původního vstupu. V barokní místnosti v severovýchodním nároží je připravena vstupní expozice věnovaná historii a stavebnímu vývoji hradišťského zámku. Na 3D modelech jsou prezentovány jednotlivé vývojové etapy – gotická, renesanční, barokní a empírová. Od roku 2004 proběhlo rovněž na Hradišti během stavebních prací několik sezón záchranných archeologických výzkumů. Výsledky výzkumů a část nálezového souboru, především keramika, jsou rovněž návštěvníkům odbornou formou prezentovány. Nový návštěvnický okruh zpřístupnil dosud nepřístupnou architektonicky nejhodnotnější část zámku Hradiště.

Mgr. Jiří Bouda
+420 721 449 553
+420 721 449 553

Nepovinné přílohy

Mgr. Jiří Bouda, Ing. Hana Hanzlíková, Ing. Michal Křížek, Ph.D., Vladislav Rupert, FAV ZČU v Plzni, Projektová a inženýrská kancelář Ing. Jan Woletz – R projekt Brno, Ing. Štefan Žurek, Fotoline, spol. s r. o., Ladislav Mudra – Chalkeia – umělecké kovářství a zámečnictví, Josef Skřivánek – truhlářství Mrákov, Stucco TM – Město Touškov, s. r. o., Wintel s. r. o. – projekce Brno


Fotogalerie

nahoru