Muzejní výstava roku

Móda v modré: Tradice a současnost indiga v japonském a českém textilu
Výstava v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze svědčí o tom, že modrotisk nepatří minulosti – je to stále živá technologie využívaná v současné módě a umění Východu i Západu. Představuje dvě odlišné kultury, českou a japonskou, a jejich klasické přístupy k modrotisku i tendence v současném umění a módě. V expozici je zastoupen japonský tradiční modrotiskový textil: kimona a jejich letní varianty jukaty, ukázky metráže, vzorů a látek, doplňků a papírových šablon z 19. a 20. století. Jako lokální pandán k japonskému modrotisku přiblíží UPM genezi vývoje modrotisku v českých zemích a jeho dnešní využití na poli současné módy i umění. Do výstavy jsou zahrnuty příklady moravských lidových krojů, ukázky z modrotiskové produkce 80. let Ústavu lidové a umělecké výroby (ÚLUV), zejména tvorba Liběny Rochové, a také oděvy současných módních návrhářů, Pavla Ivančice, Alice Klouzkové, Moniky Drápalové nebo Kláry Nademlýnské. Využití modrotisku ve volném umění zastoupí textilní instalace Adély Součkové.
71/2021
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
ulice 17. listopadu 2, 110 00 Praha 1
+420 778 543 900
info@upm.cz
http://www.upm.cz
00023442
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Výstava v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze svědčí o tom, že modrotisk nepatří minulosti – je to stále živá technologie využívaná v současné módě a umění Východu i Západu. Představuje dvě odlišné kultury, českou a japonskou, a jejich klasické přístupy k modrotisku i tendence v současném umění a módě. V expozici je zastoupen japonský tradiční modrotiskový textil: kimona a jejich letní varianty jukaty, ukázky metráže, vzorů a látek, doplňků a papírových šablon z 19. a 20. století. Na příkladech tvorby současného světově uznávaného módního designéra Isseye Miyakeho, japonské modrotiskové produkce studia BUAISOU či prací výtvarnice Fukamoto Šihoko ukazuje spoluautorka expozice Secuko Šibata, kam dnes v Japonsku směřuje využití této prastaré technologie. Jako lokální pandán k japonskému modrotisku přiblíží UPM genezi vývoje modrotisku v českých zemích a jeho dnešní využití na poli současné módy i umění. Do výstavy jsou zahrnuty příklady moravských lidových krojů, ukázky z modrotiskové produkce 80. let Ústavu lidové a umělecké výroby (ÚLUV), zejména tvorba Liběny Rochové, a také oděvy současných módních návrhářů, Pavla Ivančice, Alice Klouzkové, Moniky Drápalové nebo Kláry Nademlýnské. Využití modrotisku ve volném umění zastoupí textilní instalace Adély Součkové. Textil a oděv doprovázení archivní materiály a krátké filmy, které se zaměřují na výrobu modrotisku u nás a na způsoby práce s indigem v Japonsku. Její součástí jsou také dvě samoobslužné aktivní zóny, kde se s technikami modrotisku návštěvníci seznamují prostřednictvím praktických ukázek. Výstava získala záštitu Velvyslanectví Japonska v ČR. Rok před zahájením výstavy UPM vydalo stejnojmennou publikaci, která získala ocenění Nejkrásnější česká kniha v kategorii katalogy. Edukační odd. UPM k výstavě připravilo bohatý doprovodný program. Odborné přednášky, soubor edukačních programů pro jednotlivé stupně škol, výtvarné a textilní dílny.
Markéta Vinglerová, Secuko Šibata
Secuko Šibata
25.11.2021
6.3.2022
listopad–březen
úterý; středa–neděle
10–20; 10–18
Ing. Sylvie Novotná
novotna@upm.cz

Nepovinné přílohy

Lenka Míková, Daniel Pošta
Adéla Svobodová, Tereza Hejmová
Propagační materiály – plakát, DL skládačka, Pracovní listy, Katalog výstavy
Samoobslužné aktivní zóny ve výstavě: Pracovní stoly s vitrínami seznamující návštěvníky s modrotiskovými formami, procesem barvení od čistého plátna, plátna s natištěnou rezervou, plátnem po prvním až třetím vytažením z kypy a plátnem po vyprání rezervy: s modrotiskem, dále s indigem, rezervou a barvířskou rostlinou rdesnem barvířským. Součástí této aktivní zóny je rovněž prostor s odstřižky modrotisku a pracovními listy – pohlednicemi se základní informací o technologii modrotisku, ve kterém si návštěvníci mohou vytvořit svoji koláž z modrotiskových odstřižků. Druhou aktivní zónou je studijní čtenářský koutek s ukázkami modrotiskových dekorů ve formě polštářků a knihami o modrotisku pro děti i dospělé. Přednášky: Od borytu na Radobýlu po modré šaty -– MgA. Alice Klouzková, Ph.D.; Volba indiga a jeho modři – kurátorka výstavy Mgr. Markéta Vinglerová. Soubor edukačních programů pro jednotlivé stupně škol: Navrhujeme jukaty -– program pro předškolní třídy MŠ, 1. a 2. ročník základní školy, ZUŠ, Vytváříme dekory modrotiskových forem pro první stupeň ZŠ a 3.–5. ročník základní školy, ZUŠ, Navrhujeme dekory, vytváříme formy a barvíme modrotisk - program pro druhý stupeň ZŠ – 6.–9. ročník základní školy, víceletá gymnázia, ZUŠ, Jak se dělá výstava pro studenty SŠ a gymnázií, Na modro, rodinná výtvarná dílna pro rodiče s dětmi, prarodiče s dětmi od 7 let. Výtvarné dílny: Vánoční výtvarná dílna Na modro! A Modrotisk! Dopolední výtvarné hraní ve výstavě. Textilní dílny: Barvířská dílna šibory a Tiskařská dílna Strážnického modrotisku.
https://zena.aktualne.cz/modrotisk-krasa-ktera-vymizela-je-to-alchymie/r~cc33dd744c7311ec94d2ac1f6b220ee8/ https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3405526-japonska-kimona-ceske-kroje-a-soucasnou-modu-spojuje-modrotisk https://www.czechdesign.cz/kalendar-akci/moda-v-modre-tradice-a-soucasnost-indiga-v-japonskem-a-ceskem-textilu https://www.novinky.cz/kultura/clanek/foto-modrotisk-v-japonskem-a-ceskem-textilu-40379195 https://prahaskolska.eu/tip-na-vystavu-moda-v-modre/ https://zasitakrasa.cz/2021/12/01/moda-v-modre-vystava-v-umeleckoprumyslovem-museu-v-praze/ https://www.facebook.com/mistnikultura/posts/4427477997305785/ https://www.laniusminor.cz/post/moda-v-modre https://www.cz.emb-japan.go.jp/cz/info_ambassador_activity.html Art and Antique, Tipy, aut. Kateřina Černá, 11. 12. 2021 Blesk pro ženy, Jak si užít týden, 24. 1. 2022 Dům a zahrada, Modrotisk u nás a v Japonsku, aut. Marcela Škardová, 9. 12. 2021 Harper´s Bazaar, Modrá alchymie, aut. Kristýna Mazánková, 16. 12. 2021 Chvilka pro tebe, Nenechte si ujít …, aut. Stanislava Stiborová, 5. 1. 2021 Marianne, Lednová nadílka kultury, aut. Lucie Zídková, 23. 12. 2021

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru