Muzejní publikace roku

Impresionismus: Krajina barvy a světla
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích uspořádala ve dnech 25. června – 26. září 2021 výstavu. Výstavní soubor, který tato výstava návštěvníkům předložila, byl tvořen více než 100 obrazů, jejichž hlavním tématem je krajina. Vystavená díla pocházela nejen ze sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, ale také ze zápůjček mnoha významných galerijních institucí České republiky (Národní galerie Praha, GASK – Galerie středočeského kraje, Moravská galerie v Brně a další) i z nejvýznamnějších soukromých sbírek. Výstavní soubor představil především hlavní fázi reflexe impresionismu v českém výtvarném umění v letech 1890‒1910, reprezentovanou díly vzniklými v rámci tzv. okořských plenérů i záznamy české krajiny z Vysočiny či Železných hor vzniklé po roce 1900. Návštěvník na výstavě však nalezl i díla tomuto tvůrčímu směru předcházející (realismus), nebo v tomto kontextu dosud nevystavované ozvěny impresionistické malby ve výtvarném projevu z doby kolem poloviny dvacátého století. Součástí výstavního projektu byl i reprezentativní, stejnojmenný katalog IMPRESIONUSMUS. Krajina barvy a světla, který Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích vydala a který se stal trvalým výstupem výstavy, jež se u odborné i laické veřejnosti setkala s mimořádným úspěchem.
73/2021
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, p. o.
Michalská 29/7, 412 01 Litoměřice
+420 416 732 382
+420 605 869 655
info@galerie-ltm.cz
http://www.galerie-ltm.cz
00083259
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Katalog vydala Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích v roce 2021 jako výstavní katalog ke stejnojmenné výstavě, kterou uspořádala ve dnech 25. června – 26. září 2021 (hlavní výstavní budova, Michalská 29/7, 412 01 Litoměřice). Katalog předkládá čtenářům/návštěvníkům výstavy textovou a obrazovou část, která trvalou formou reprodukuje obrazový i textový obsah výstavy. Textová část katalogu je členěna do logických, chronologicky řazených kapitol, které postihují hlavní proudy vývoje impresionismu v českých zemích. Čtenářům vypráví příběh o možná komplikované, avšak jedinečné cestě českého krajinářství od neinvenčních, stylizovaných a barevně tlumených ateliérových kompozic k lehké a uvolněné plenérové malbě plné prchavých, zářivě barevných světelných okamžiků, atmosféry a subjektivní nálady. Obrazová část katalogu, která textovou část prokládá, přináší na 120 kvalitních reprodukcí nejvýznamnějších děl, děl dosud nepublikovaných, málo známých či veřejnosti dokonce neznámých. U vybraných děl se pak katalog zaměřuje také na zdůraznění, vyzdvižení jejich detailu (velkoformátová reprodukce detailu) jako klíčového motivu jeho impresionistického ztvárnění. Katalog je určen odborné i široké laické veřejnosti, jíž téma impresionismu vypráví srozumitelnou a názornou formou s využitím a vysvětlením řady méně známých či odbornými publikacemi opomíjených zajímavostí, biografických informací a s vysvětlením odborných terminologických pojmů. Katalog je nejen trvalým výstupem stejnojmenné výstavy, ale také významným zdrojem ke studiu dějin umění nejen pro odbornou veřejnost, ale také pro zájemce z řad široké laické veřejnosti a škol. Katalog obsahuje anglické resumé a bibliografii použité literatury.
Dana Veselská
Moravská galerie v Brně, České přístavy a.s. (Patrik Kotěra), Galerie KODL (Milan Havel, Ondřej Polák), Galerie Kroupa (Ondřej Polák), GASK – Galerie Středočeského kraje (Zdeněk Matyásko, Oto Palán, Ondřej Polák), Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě (Ondřej Polák), Galerie umění Karlovy Vary (Bořivoj Hořínek, Ondřej Polák), Karlštejnská a.s., Oblastní galerie Liberec, Ondřej Polák), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích (Jan Brodský, Ondřej Polák), Galerie výtvarného umění v Ostravě (Ondřej Polák), Galerie hlavního města Prahy (Ondřej Polák), Národní galerie Praha, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem (Jiří Gordon, Oto Palán, Ondřej Polák, Luděk Prošek), Západočeská galerie v Plzni.
Petr Liška
190 Kč
700 ks
Prodej na pokladnách objektů Severočeské galerie ýtvarného umění v Litoměřicích, prodej přes e-shop Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích (www.galerie-ltm.cz). Poznámka: aktuálně je na e-shop katalog již vyprodán.

Nepovinné přílohy

978-80-87784-69-3

Fotogalerie

nahoru