Muzejní výstava roku

Bylo, nebylo...
Interaktivní výstava je určena dětem a jejich doprovodu. Představuje jedenáct uměleckých děl ze sbírek GVUO z oblasti kresby, malby, grafiky, fotografie a prostorové tvorby, které se staly inspirací k tvůrčím tipům. Více než šedesát tvůrčích tipů vzniklo v době, kdy byla galerie z důvodu pandemie uzavřena. Jejich úzký výběr se stal základem koncepce výstavy, jejíž součástí jsou interaktivní zóny, v nichž si děti hrají se semínky, mačkají papír, skládají kompozice z kostek cukru, obkreslují stíny nebo skládají objekty z ruliček toaletního papíru. Výstavou a tvůrčími tipy provází lachtan Serafín, jehož předobrazem je Lachtan sochaře Jana Laudy z roku 1936. Serafínovy kresby oživují expozici a domů si ho děti mohou odnést na samolepkách, jako tetovačku nebo v plyšové podobě.
6/2022
Galerie výtvarného umění v Ostravě, p. o.
Poděbradova 1291/12, 702 00 Ostrava
+420 596 112 566
+420 733 612 005
info@gvuo.cz
http://www.gvuo.cz
00373231
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Bylo, nebylo... je samoobslužná interaktivní výstava, která je určena dětem a jejich doprovodu. Představuje výběr jedenácti uměleckých děl ze sbírek GVUO z oblasti kresby, malby, grafiky, fotografie a prostorové tvorby, které se staly inspirací k tvůrčím tipům. Součástí výstavy jsou interaktivní zóny, v nichž si děti mohou hrát se semínky, kreslit pastelem, mačkat papír, skládat kompozice z kostek cukru, obkreslovat stíny, poslouchat hudbu, skládat objekty z ruliček toaletního papíru a popustit uzdu své fantazii. Výstavou i tvůrčími tipy provází lachtan Serafín, který se stal symbolem lektorského centra v roce 2018. Jeho předobrazem je plastika Lachtana sochaře Jana Laudy z roku 1936. Serafín dnes provází děti tvořením v galerii i doma. Jeho kresby oživují expozici výstavy a objevují se i na tištěných kartách s tvůrčími tipy. Domů si ho z galerie mohou děti odnést i na samolepkách, jako tetovačku, nebo v plyšové podobě. Impulzem pro vznik tvůrčích tipů byla myšlenka zprostředkovat umění dětem v době, kdy byla galerie z důvodu pandemie uzavřena. V tomto období vzniklo více jak 60 tvůrčích tipů, které jsou volně ke stažení na webových stránkách GVUO. Jejich úzký výběr se stal základem koncepce celé výstavy. Děti tak mohou tvořit přímo před originály uměleckých děl, ke kterým se jednotlivé tipy váží.
Hedvika Dalecká a Jana Sedláková
22.6.2022
4.9.2022
VI.–IX.
úterý–neděle
10–18
Hedvika Dalecká
dalecka@gvuo.cz

Nepovinné přílohy

Hedvika Dalecká, Jana Sedláková
Hedvika Dalecká, Jana Sedláková
Katarína Jamrišková
Pozvánka, plakát, zvůrčí tipy, spojovačka lachtan, volné vstupenky, tetovačky, samolepky
V rámci výstavy byly realizovány školní exkurze. Výstavu navštěvovaly skupiny z mateřských, základních i středních škol především v období na konci školního roku. Přes léto výstava slouží jako místo kreativní zábavy příměstským táborům, dětským domovům a zájmovým kroužkům.
15. 6. Další zajímavé výstavy v Domě umění, jedna letní i pro děti eprogram.cz, https://1url.cz/crePU; 17. 6. Bylo, nebylo… polar.cz, https://1url.cz/FrQoA; 21. 6. Ostrava láká na letní výstavy, classicpraha.cz, https://1url.cz/vrQdN; 21. 6. Bylo, nebylo… Český rozhlas Ostrava, https://1url.cz/WrQUQ v 15:23; 21. 6. Ostravská galerie zahájí tři výstavy. Jedna je hlavně pro děti seznamzpravy.cz https://1url.cz/srQZs; 22. 6. Galerie zahájila letní sezonu Mladá fronta DNES; 22. 6. Tři letní výstavní projekty v GVUO, ostravainfo.cz https://1url.cz/drQbp; 22. 6. Ostravská galerie v létě láká na interaktivní exponáty i umění pro děti, idnes.cz, https://1url.cz/nrQbG; 22. 6. Ostravská galerie v létě láká na interaktivní exponáty i umění pro děti impuls.cz, https://1url.cz/ErQbl; 24. 6. Dům umění vystavil obrazy, které inspirují děti k tvorbě, Právo; 24. 6. Výběr z výtvarného umění Patriot magazín; 27. 6. Kulturní okénko TV Polar, https://1url.cz/SrWGH; 29. 6. Ostravsko TV Fabex, https://1url.cz/hrWwP; 1. 7. Ostravský Dům umění zahájil letní sezónu, 5plus2; 12. 7. Na výstavě Bylo, nebylo v GVUO mohou děti i samy tvořit Regionální televize https://1url.cz/aro2B; 19. 7. Interaktivní výstava v Domě umění čt 1 https://1url.cz/sro2o (v 21:04); 23. 7. Bylo, nebylo… https://1url.cz/dro2K (v 5:47); 24. 7. Bylo, nebylo… https://1url.cz/hroEV.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru