Muzejní publikace roku

Flaška: 150 let od založení ústecké sklárny
Doprovodná publikace Flaška, vznikla jako rozšíření běžného výstavního katalogu ke stejnojmenné výstavě. Tato graficky atraktivní kniha vznikla především díky reakcím pamětníků – ústeckých sklářů, kteří se po mediálním ohlasu výstavy začali hojně ozývat. Ve spolupráci s ústeckým archivářem Petrem Karlíčkem tak bylo shromážděno množství vzpomínek a rozhovorů, které se staly stěžejní součástí knihy Flaška. Čtenář se zde seznámí s historií ústecké sklárny ale i s historickými technologiemi výroby obalového skla s fokusem na Ústí nad Labem, které zpracoval děčínský archivář a sběratel lahví Petr Joza. Nedílnou součástí knihy je i katalogová část s fotografiemi výstavy. Texty pak doplňuje množství historických fotografií ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem, dále z podnikového archivu teplické sklárny AGC a konečně množství nově objevených fotografií poskytnutých bývalými zaměstnanci ústecké sklárny.
108/2022
Muzeum města Ústí nad Labem, p. o.
Masarykova 1000/3, 400 01 Ústí nad Labem
+420 475 210 937
+420 728 950 203
muzeum@muzeumusti.cz
http://www.muzeumusti.cz
00361321
Statutární město Ústí nad Labem

Povinné přílohy

K výstavě o ústecké sklárně měl původně vzniknout výstavní katalog přiměřeného formátu. To se však nakonec nestalo. A důvod? Již před otevřením výstavy v březnu 2022 jsme se rozhodli zpracovat některé starší vzpomínky sklářů. Vznikla tak multimediální nástavba v podobě podcastů, které si mohl návštěvník přehrát pomocí svého chytrého telefonu přímo ve výstavě. Vedle prezentace neocenitelných postřehů a zážitků ústeckých sklářů jsme také museli nějak nahradit nedostatek archivních pramenů, které byly ve značné míře barbarsky zničeny v sedmdesátých letech 20. století, dále při zavírání sklárny v roce 1996 a během její demolice roku 2018. Vzpomínky pamětníků nasbíral a zpracoval ředitel ústeckého archivu Petr Karlíček. Při sběru vzpomínek se však ukázalo, že pamětníci z řad ústeckých sklářů mají mnoho co říci. Někteří začali odkazovat na své další kolegy ze sklárny, čímž se řady spolupracujících pamětníků nečekaně rozrostly. V průběhu roku 2022 tak vzniklo množství materiálu, který jsme se rozhodli využít. Bývalí ústečtí skláři navíc začali přinášet historické fotografie či dokumenty ze sklárny. V již hotové expozici jsme je ale již nemohli využít a tak jsme se rozhodli rozšířit formát klasického výstavního katalogu a vytvořit nepřímé ale trvalé pokračování výstavy v podobě této publikace, která také nepřímo navazuje na knihu Sto let ústecké sklárny která vznikla pod vedením Dr. Miroslava Grisy již v roce 1971. Kniha Flaška se podobně jako stejnojmenná výstava snaží atraktivní formou a uceleně seznámit čtenáře s osudy ústecké sklárny a lidí kolem ní. Nezastupitelnou roli v tomto úkolu sehrálo grafické duo Marek Fanta a Adéla Bierbaumer, kteří vtiskli knize opravdu originální grafický design.
Jakub Doležel, Petr Joza, Petr Karlíček
Jakub Doležel, Jiří Preclík
Adéla Bierbaumer, Marek Fanta
300 Kč
700 Ks
Prodej: Knihu je možné zakoupit na pokladně Muzea města Ústí nad Labem, v městském infocentru nebo na muzejním e-shopu: https://www.muzeumusti.cz/produkt/flaska/

Nepovinné přílohy

978-80-86475-68-4
Přiloženy pozvánky na křest knihy a několik momentek z této akce.

Fotogalerie

nahoru