Muzejní publikace roku

Ultraphon: Triumf českého gramofonového průmyslu
Publikace se zabývá historií české gramofonové společnosti Ultraphon, která byla ve 30. a 40. letech 20. století nejúspěšnější tuzemskou firmou podnikající ve zvukovém průmyslu. Od nesnadných počátků zaviněných především hospodářskou krizí v první polovině 30. let se jí podařilo vypracovat až na první místo a stala se vedoucí značkou československého gramofonového průmyslu. Kniha je rozčleněna do tří částí; první část se váže ke vzniku společnosti Ultraphon a rozvoji jejího podnikání, do druhé části jsme zařadili profily nejvýznačnějších umělců, kteří s Ultraphonem spolupracovali. Třetí, katalogová část je vyhrazena gramofonovým přístrojům a vývoji etiket gramofonových desek, reklamním obalům a variím.
70/2022
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7
+420 220 399 111
info@ntm.cz
http://www.ntm.cz
00023299
Ministerstvo kultury

Povinné přílohy

Publikace „Ultraphon: triumf českého gramofonového průmyslu“ se zabývá historií české gramofonové společnosti Ultraphon, která byla ve 30. a 40. letech 20. století nejúspěšnější tuzemskou firmou podnikající ve zvukovém průmyslu. Realizovala významné zakázky pro československý rozhlas a nahrávala řadu projevů našich politiků i kulturních osobností. Základem této knihy jsou doposud v úplnosti nepublikované strojopisné „Vzpomínky na Ultraphon“, které sepsal Jan Valentini, bývalý zakladatel a spolumajitel Ultraphonu. Dopracováním a doplněním tak vznikl jedinečný a průkopnický počin – publikace, která kromě holých historických faktů obsahuje i zajímavý a silný lidský příběh, díky kterému je publikace přístupná všem věkovým skupinám a odborné i laické veřejnosti. Publikace vznikla po čtyřletém výzkumu ve státních a soukromých archivech a sbírkách. Je zcela unikátní v celoevropském prostředí, protože jako první zpracovává zcela komplexně historii gramofonové společnosti včetně dokumentace výroby gramofonových přístrojů, vývoje etiket a obalů a zasazení do širšího kulturně-historického prostředí. Publikace je česko-anglická, projekt byl podpořen dotací poskytnutou Ministerstvem kultury ČR. Snahou grafické podoby publikace bylo vizuálně podtrhnout a prezentovat historii svého času významné společnosti Ultraphon. Vzhled gramofonové desky, zejména její střed a drážky, byly zvoleny jako vizuální leitmotiv, který se v různých podobách opakuje u nadpisů, čísel stránek a tematických podkreslení. Barvou, která provází celou publikaci, byla zvolena zlatá jako reminiscence na zlatou barvu používanou na gramofonových etiketách. Naším cílem bylo udělat knihu přehlednou, ale ne takovou, která bude přísně a symetricky skládat vedle sebe český a anglický text nebo obaly od gramodesek a jejich etikety rovnat jednu vedle druhé, naším cílem bylo udělat vzhled přehledný, ale hravý zároveň; knihu, kterou bude radost číst i listovat.
Jan Hosťák, Jan Müller, Jan Podhajský, Martin Stránský, Michal Zeithaml
Patrik Sláma
Magdaléna Buriánková
600 Kč
500 ks
Prodejna a e-shop NTM. Prodejna a e-shop Radioservisu. Na Slovensku: www.knihomol.sk (kamenné prodejny Bratislava – Academia; Senec – Pergamen).

Nepovinné přílohy

978-80-7037-347-7
Publikace byla naskladněna teprve na konci ledna 2023, ke křtu prozatím nedošlo. Další podklady tedy aktuálně není možné poskytnout, je však možné je dodat v průběhu hodnocení (recenzí články, fotografie ze křtu atd.

Fotogalerie

nahoru