15. 1. 2014

Zápis z plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise_11_2013

Národní muzeum, 11. 11. 2013

Plenární zasedání a diskuzní fórum Muzeologické komise AMG

Zúčastnili se:
(Plenární zasedání)
Jan Dolák, Petr Nekuža, Žaneta Marešová, Václav Rutar, Pavel Holman, Lenka Benešová, Barbora Honková, Magda Němcová, Věra Tomolová, David Váhala, Kateřina Vavrušková, Dana Veselská, Dagmar Fialová; Luboš Anděl (host)

(Diskuzní fórum)
Jan Dolák, Žaneta Marešová, Petr Nekuža, Pavel Holman, Václav Rutar, Petra Bartončíková, Lenka Benešová, Tomáš Hamrlík, Alena Heverová, Luděk Krčmář, Jiří Matyáš, Věra Tomolová, Dana Veselská, David Váhala, Jana Vránková, Lubomír Anděl, Barbora Honková, Ondřej Táborský, Magda Němcová, Pavol Tišliar, Marianna Tomášková, Dana Lacová, Irena Chovančíková

Plenární zasedání

1.                 
(Uvítání, schválení programu)

-          Začátek plenárního zasedání byl naplanován na 13 hodin. Vzhledem k tomu, že v tento čas nebyla komise ještě usnášeníschopná (nebyla přítomna ½ členů), byl začátek jednání odložen na 13:30, kdy se komise stává usnášeníschopnou již při účasti 1/3 členů. Té bylo dosaženo. Předseda komise tak v té chvíli uvítal účastníky plenárního zasedání. Prvním bodem jednání byla zpráva o změnách v členské základně.

2.           
(Změny v členské základně, představení nových členů)

a) komisi opouští:

Jiří Šmeral – není již zaměstnancem muzea

b) noví členové:

Jana Vránková (absolventka postgraduálního studia muzeologie na FF MU v Brně v roce 1989, dříve zaměstnána v NTM, spoluautorka tamní expozice polygrafie, dodnes spolupráce)

Lenka Benešová (absolventka muzeologie na FF MU v Brně v roce 2011, zaměstnána v Regionálním muzeu ve Ždáru nad Sázavou, dříve v Mendelově muzeu v Brně)

Eva Sadílková (absolventka muzeologie na FF MU v Brně v roce 2012, zaměstnána v Muzeu a galerii Břeclav)

Plenární zasedání vzalo změny ve členské základně na vědomí, nedošlo ke zpochybnění.

3.                 
( Zpráva o činnosti výboru)

a)      Více viz Zápis z jednání Výboru Muzeologické komise AMG

b)      Další obecné informace, související s činností členů výboru:

Výbor navrhl na mezinárodní konferenci Museum and Change 2013 studentskou sekci, která se uskuteční

Člen komise Jan Dolák a dále ředitel Mendelova muzea v Brně Ondřej Dostál se výrazně podíleli na zajištění účasti několika zahraničních přednášejících na konferenci Museum and Change

Rio de Janeiro, generální konference ICOM – bylo lobbováno za Brno jako místo konání zasedání ICOFOM v roce 2014, neúspěšné – ICOFOM bude zasedat v Paříži

V Technickém muzeu v Brně proběhla studentská výstava Camera obscura, nově byla zpřístupněna další studentská výstava k výročí 50 let brněnské katedry muzeologie

Na rok 2014 je předběžně plánována konference k výročí 50 let brněnské katedry

Členové komise byli informováni o stavu webových stránek na webnode.cz a portálu Asociace muzeí a galerií

4.    
(Schválení Hlavních programových linií MuK na období 2013-2015)

Plénum schválilo představený program a linie MuK na období 2013-2015

5.  
(Zpráva o projektech komise)

První projekt – Dana Veselská informovala o projektu semináře, zaměřeného na akviziční činnost – seminář přímo souvisí s výročím 20 let Židovského muzea. Seminář je zamýšleno uspořádat v květnu 2014, bude spojen s výstavou. Mají zájem o příspěvky teoretické i praktické, podtématy bude např. „provenienční výzkum“ (do jaké míry hraje provenience roli…). Ze semináře by měl vyjít i malý sborník.

Druhý projekt – souvisí s pravidelnými letními semináři v Hodoníně, měl by vyjít sborník ze semináře Muzea a sociálně znevýhodnění – v loňském roce bylo žádáno o peníze na již proběhnutý seminář.

6.
(Různé)

David Váhala informoval o publikaci Vademecum muzeologie (vydání podpořeno MŠK – distribuováno proto zdarma), dále o uspořádání 3 běhů letní školy muzeologie (což nesuplovalo ale muzejní výuku)

-          Opavská katedra připravuje další skripta, obdobná Vademecu

-          Jsou připravovány 3 projekty, financované z Evropských fondů

-          Na VŠ se snaží o akreditaci oboru „Ochrana kulturního dědictví“ jako Bc. a Ph.D. (Mgr. je)

-          Utlumena kombinace cizí jazyk-muzeologie, drženy kombinace historie-muzeologie a historie-památková péče

Brno – OPVK – jsou finance na pořádání studentských výstav (nyní v TMB výstava k 50. výročí katedry)

Jan Dolák podal stručné info o práci Senátu AMG

---

Diskuzní fórum – Muzeum a současnost – selekce, tezaurace a prezentace

Jan Dolák – Disonantní dědictví

Jan Dolák pojednal o pojmu disonantní, což v obecné rovině odkazuje k problému, že se málo sbírá to, za co se národ „stydí“. Uvedl příklady Holandska (málo památníků na I. sv. válku) a Itálie (málo expozic k historii fašismu). Předměty jsou však v čase pojímány různě, jsou symbolem různých věcí, jejich význam se proměňuje, z axiologického hlediska se jedná o proměny hodnot v rámci národa, nejenom mezi národy. Objevují se hodnotové posuny v čase, např. nenáviděné stavby jsou nakonec zahrnuty do kulturního dědictví apod.

Tomáš Hamrlík – Dokumentace nedávné minulosti v podmínkách malého muzea vlastivědného typu

Tomáš Hamrlík pojednal problematiku dokumentace nedávné minulosti na příkladu Muzea Bojkovska. Promluvil mj. i o principech evidence, nahlašování předmětů do CES po přesně určených částech. Při pojednávání tématu selekce současného zmínil některé z častých problémů. Veřejnost se často podivuje, proč chceme sbírat současné, když „je toho všude dost“. Je však položit důraz na kontext. Zmínil i problém mizejících půd – půdy, kam byly často ukládány právě takové věci, které šly snadno získat jako akvizice do muzea, jsou dnes přestavovány na byty. Mobilní telefony jsou vyhazovány do elektroodpadu, spíše než nabídnuty muzeu.

Tomáš Hamrlík se dále věnoval i rozboru možností, jak neodradit dárce, nechceme-li od něj nabízený předmět přijmout, od případného dalšího daru (při diskuzi se ukázalo, že je toto velkým problémem i v jiných institucích, pozn. V.R.). Existuje určitá posouvající se časová hranice, do které může muzeum ještě získat věci zdarma, u starších už začnou jejich vlastníci uvažovat o prodeji.
Na závěr příspěvku byla představena prezentace scény z Muzea Bojkovska, zachycující byt 70.-80. let 20. století. Autor razil tezi, že vidí-li návštěvník takovou scénu, již ho sama inspiruje k případným darům, což je jistě pozitivní přístup. Scénou je možno procházet, je-li přítomen průvodce, lze pustit lux, radio apod.

Pavel Holman – Prezentace

Pavel Holman shrnul ve svém příspěvku v první polovině základní pravidla, jak by při vystavování nejen současného mělo být postupováno, zmínil nejčastější chyby. Ve druhé části podal rozbor některých projektů, přihlášených do soutěže Gloria Musaealis, zde opět postupoval kriticky. Jeho připomínky vzbudily diskuzi, většina diskutujících souhlasila s přednášejícím.

Luboš Anděl – Pelhřimov – Sbírky on-line

Luboš Anděl z pelhřimovského muzea představil v krátkosti projekt Muzea a galerie na Vysočině on-line

Petr Nekuža – The Best in Heritage Dubrovnik – zpráva z konference

Petr Nekuža podal krátkou zprávu z konference The Best in Heritage, jejíž 11. ročník pořádala opět záhřebská univerzita v září v Dubrovniku.

----

Diskuzní fórum Muzeologické komise AMG bylo přibližně okolo 18 hodiny ukončeno.

 

Zpět

nahoru