19. 6. 2014

Zápis z jednání výboru Muzeologické komise_5_2014

ŠKODA Muzeum, Mladá Boleslav, 23. 5. 2014

Zápis ze zasedání Výboru Muzeologické komise AMG, 23. 5. 2014, ŠKODA Muzeum, Mladá Boleslav

Přítomni: Jan Dolák, Petr Nekuža, Václav Rutar, Žaneta Marešová

Nepřítomen: Pavel Holman

1. Přivítání

V zasedacím sále ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi přivítala účastníky zasedání Žaneta Marešová.

2. Změny v členské základně

Výbor vzal na vědomí ukončení členství v komisi Barbory Klipcové (odchod z muzejní sféry), Regionální muzeum a galerie v Jičíně nezažádala o členství jiného zaměstnance. Muzeum bude kontaktováno.

Komise odhlasovala přijetí Adély Chylíkové, hlásící se řádně za Muzeum v Bruntále, za členku Muzeologické komise AMG.

Komise odložila na příští jednání hlasování o přijetí Miroslava Krále z Muzea v Ústí nad Labem z důvodu nedodání všech požadovaných materiálů. Miroslav Král bude o jejich dodání požádán.

Vzhledem ke změnám v členské základně pověřila komise Václava Rutara aktualizací seznamu členů na obou souběžně vedených webových stránkách (web AMG, webnode.cz).

3. Informace ze Senátu AMG

Informace ze Senátu podal Jan Dolák.

V uplynulé době se odehrála dvě zasedání Senátu AMG. Práce Muzeologické komise AMG byla výrazně pozitivně zhodnocena především v souvislosti s mezinárodní konferencí Muzeum a změna (zejména pokud jde o zajištění či doporučení některých přednášejících).

Na Senátu byl představen plán činnosti AMG pro rok 2014 – komise se dotýká bod „…ve spolupráci s ostatními komisemi sledovat vznik legislativních úprav v zahraničí a možnosti implementace do našeho právního řádu…“.

Sborník z konference Muzeum a změna má být vydán v tomto roce.

Senát přinesl stručně informace o připravované podzimní konferenci AMG v Brně (Muzeum v proměnách času, 5. – 6. 11. 2014), probíhá programová příprava.

4a. Příprava plenárního zasedání a připadného diskuzního fóra

Výbor navrhl uspořádání zasedání v Technickém muzeu v Brně. Proběhla diskuze nad otázkou, zdali nespojit plenární zasedání a diskuzní fórum s jednou ze dvou velkých konferencí, které na podzim proběhnou v Brně (5. – 6. 11. 2014, Muzeum v proměnách času; 25. – 26. 11. 2014, 50 let brněnské muzeologie) – výbor odsouhlasil návrh uspořádat plenární zasedání a diskuzní fórum v nultý den konference Muzeum v proměnách času, tedy 4. 11. 2014 od 14 hodin. Zajištěním jednání byl pověřen Petr Nekuža

Diskuzní fórum bude tématicky vázáno na následující konferenci – pracovní název tématu je „Muzeum v proměnách společnosti“. Bude upřesněno na základě informací o programové náplni připravované konference. Diskuzní fórum by mělo tématicky pojednat otázky, které nebudou dostatečně akcentovány na následné konferenci.

4b. Hodonínský seminář 2015 – návrh tématu

Výbor Muzeologické komise AMG byl Irenou Chovančíkovou požádán o navržení tématu příštího pravidelného hodonínského semináře. Téma by mělo být atraktivní a měla by být možnost nalézt odborníky.

Výbor po diskuzi předběžně navrhl tato témata:

  1. Digitalizace, aktuální otázky a výhledy do budoucna (téma je průběžně aktuální, je možné oslovit množství odborníků…)
  2. Muzeologie a přírodní vědy (přírodní vědy jsou často v rámci muzejního diskurzu opomíjeny a otázky selekce, tezaurace a prezentace nejsou dostatečně pojednány)
  3. Muzeum a univerzitní sbírky (je se třeba zamyslet nad nedostatečnou spoluprácí muzeí a univerzit, které mnohdy mají bohaté sbírky, chápou je však zejména jako studijní fondy s vědeckou hodnotou a nepohlížejí na ně primárně jako na kulturní statky. Muzea a univerzity mohou nalézt společné téma např. v popularizaci vědy)

5. Dění v oboru

Ve dnech 5. – 9. 6. 2014 proběhne v Paříži konference ICOFOM s tématem Nové trendy v muzeologii – téma se dále bude dělit do devíti bloků. Na konferenci se sešlo množství příspěvků – nepřijatým byla nabídnuta možnost publikovat v časopise Museologica Brunensia.

20. 6. 2014 proběhne muzeologický seminář v Židovském muzeu v Praze.

Ve dnech 21. – 23. 10. 2014 proběhne v Bratislavě konference Fenomén kultúrného dedičstva v společnosti – dejiny, súčasný stav a perspektivy II., konference bude věnována nedožitým 60. Narozeninám doc. Ladislava Mlynky (bude část památkářská, část etnografická a část muzejní).

Ve dnech 5. – 6. 11. 2014 proběhne v Brně v kině Scala konference AMG „Muzeum v proměnách času“.

Ve dnech 25. – 26. 11. 2014 proběhne v Brně v kině Scala konference k 50 letům brněnské muzeologie. Na konferenci byli pozváni např. Peter van Mensch, Francois Mairesse)

6. Různé 

Web muzeologické komise (jak na stránkách AMG, tak na webnode.cz) patří k informačně nejbohatším, správou je pověřen Václav Rutar.

Jan Dolák informoval o mezinárodní soutěži Živa – instituce z České republiky se jí bohužel neúčastní.

Petr Nekuža podal zprávu o pokračující spolupráci Technického muzea v Brně s oddělením muzeologie v souvislosti s pořádáním studentských výstav – TMB zapůjčuje prostory.

Byla podána zpráva o nově vyšlém čísle Museologica Brunensia.

7. Ukončení jednání

Předseda Muzeologické komise AMG Jan Dolák ukončil oficiální část jednání. Členové Výboru byli Žanetou Marešovou pozváni k prohlídce ŠKODA Muzea a depozitáře vozidel.

 

Zpět

nahoru