18. 5. 2013

Zápis z plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise_11_2011

Národní muzeum, Praha, 9. 11. 2011

 

Plenární zasedání a diskusní fórum Muzeologické komise AMG
Praha, Národní muzeum, 9. listopadu 2011
 
 
Předsedkyně komise PhDr. Dana Veselská, PhD. přednesla shrnující zprávu o činnosti komise a výboru komise v průběhu roku 2011 s obsahem následujících bodů:
 
1)      Žádosti MuK o projektovou podporu podané AMG
Pro rok 2011 podala MuK k AMG pouze jeden projekt, a to pro finanční podporu realizace semináře „Senioři v muzeu“ (14.–15. 6. 2011, MM v Hodoníně). Seminář reflektoval problematiku specifických potřeb seniorů v muzeu a také sociální a etickou rovinu tohoto tématu. S příspěvky zde vystoupila řada členů MuK (Jagošová, Tomolová, Holman, Šebek, Rutar ad.). Jako výstup připravuje MM v Hodoníně sborník s plánovaným vydáním v roce 2012 (žádost o finanční podporu k AMG na rok 2012 podalo MM v Hodoníně opět prostřednictvím MuK, tuto žádost doprovodila za MuK druhá žádost a to TMB o finanční podporu společného zasedání MuK a ICOFOM v Brně v roce 2012).
 
2)      Činnost výboru MuK
V roce 2011 se výbor sešel dvakrát, a to 22. června a 20. října, v obou případech v Židovském muzeu v Praze. Podrobný zápis shrnující obsah obou jednání byl rozeslán členům MuK, rámcově zahrnul: 
 
22. června 2011:
a)      Řešení otázek spojených s aktuálním stavem členské základny.
b)      Jednání o záměru TM Brno kandidovat jako organizátor dalšího celosvětového zasedání ICOFOM v roce 2012, formulaci konkrétních kroků k jeho aktivní podpoře a definici způsobů další participace výboru i komise (adresování zvacího dopisu předsedkyně MuK předsedkyni ICOFOM, projednání podpory exekutivou AMG, žádost Českému výboru ICOM o finanční podporu k osobní účasti P. Nekuži v Taipei, participace na přípravě programu vlastního zasedání, výzva členům MuK atd.).
c)      Zhodnocení aktuálního průběhu prací na přípravě terminologického projektu MuK Aktuální témata české muzeologie (Muzeologický slovník základních 50 hesel), projednání jeho plánovaného ukončení (poskytnutí přístupových hesel, tj. zpřístupnění aplikace projektu, všem členům MuK k červenci 2011, zpřístupnění aplikace široké veřejnosti ke konci roku 2011).
d)     Projednání přípravy českého překladu terminologického slovníku 20ti základních muzeologických hesel, jehož vydání chystá TMB. Podle červnového předpokladu mělo být vydání k dispozici k datu podzimního plenárního zasedání MuK.
e)      Příprava nadcházejícího plenárního zasedání MuK s plánovaným termínem 9. 11. 2011 v NM Praha (formulace rámcových bloků jednání, schválení otevřeného jednání vč. možnosti účasti studentů muzeologie).
 
20. října 2011:
a)      Řešení otázek spojených s aktuálním stavem členské základny.
b)      Zhodnocení aktuálního průběhu prací na přípravě terminologického projektu MuK Aktuální témata české muzeologie (Muzeologický slovník základních 50 hesel), který byl v červenci zpřístupněn všem členům MuK, opakované rozeslání přístupových hesel k aplikaci (předchozí potíže s nastavením vstupních spamových bran poštovních klientů některých členů MuK). Znovurozeslání bylo úspěšné, v případě nefunkčnosti hesla je nezbytné kontaktovat kol. Doušu (pavel_dousa@nm.cz).
c)      Projednání aktuálního vývoje kroků k podpoře kandidatury TMB jako organizátora dalšího celosvětového zasedání ICOFOM 2012 (kladná reakce předsedkyně ICOFOM na zvací dopis předsedkyně MuK, negativní výsledek žádosti o finanční podporu AMG).
d)     Formulace programu a další finální přípravy plenárního zasedání MuK s datem 9. 11. 2011 v NM Praha. 
 
 
BLOKY JEDNÁNÍ PLENÁRNÍHO ZASEDÁNÍ MuK
 
(S ohledem na aktuální časové možnosti přednášejících bylo původně avizované pořadí bloků změněno – blok „Zprávy ze zasedání, konferencí a jednání“ byl posunut za blok „Oborová literatura“.)
 
Blok „Oborová literatura“
 

1) Mgr. Ondřej Dostál, PhD. (host, MM MU v Brně)

Nový recenzovaný vědecký muzeologický časopis Museologica Brunensia.
Představil nové odborné recenzované periodikum věnované muzeologické problematice, které připravuje Mendlovo muzeum MU Brno ve spolupráci s FF MU Brno. Časopis bude vycházet dvakrát ročně v nákladu cca 300 ks / číslo a rozsahu 130 NS / číslo, jazykem příspěvků bude čeština a angličtina (příspěvek jednoho jazyka doplní resumé v druhém jazyce), záměrem je přejít v budoucnu plně do anglické verze. Příspěvky věnované konkrétním moderním muzeologickým tématům doplní recenze výstav a dalších muzejních projektů, reklamy na muzejní aktivity atp. Periodikum je ve stadiu příprav (výběr designu a příspěvků, forma distribuce), 1. číslo bude distribuováno v únoru nebo březnu 2012, výzva na příspěvky 2. čísla proběhne v lednu 2012. V prosinci 2011 budou spuštěny webové stránky časopisu (definitivně ještě neurčeny, www.mb.muni.cz nebo jiné). 
 
Předsedkyně MuK D. Veselská podpořila projekt periodika a vyzvala členy komise k aktivní participaci na plnění jeho cílů, včetně využití možnosti propagovat jej mj. na svých zahraničních cestách. Dotazy zúčastněných směřovaly k otázce způsobů distribuce časopisu a výše nákladu prvního čísla – kol. Zárybnický doporučuje zvýšení prvního nákladu z důvodu jeho širší distribuce a tedy i propagace. 
 
 
2) PhDr. Jan Dolák (MU Brno)
Nové oborové publikace v České republice (český překlad malých Francouzů) a plány a příležitosti pro muzeologické publikování do budoucna.

Představil a podrobně pojednal o nejnovějších titulech z oboru muzeologie, o jejich jazykových překladech, vč. uvažovaných překladech titulů starších:

a)      Encyklopedický slovník muzeologické terminologie, který je výsledkem dlouhodobé práce mezinárodního týmu muzeologů: (ed.) André Desvallées – Francois Mairesse, Dictionnaire encyclopédique de muséologie, Paris 2011, 732 s. Zájem ICOFOM o překlad do angličtiny.
b)      Stručnější verze téhož díla, které bylo distribuováno na generální konferenci ICOM v Šanghaji v roce 2010. Dostupné v angličtině ((ed.) André Desvallées – Francois Mairesse, Key concepts of museology, Paris 2010, 83 s.), španělštině, čínštině, francouzštině, japonštině, příprava vydání v Lotyšsku, Rusku, překlad francouzského vydání do češtiny pod názvem Základní muzeologické pojmy připravuje TMB.
c)      Záměr anglického překladu díla Martina R. Schärera, Die Ausstellung, Theorie und Exempel, München 2003, 200 s.
d)     Nejnovější číslo ICOFOM Study Series (ISS 40 2011), které vyšlo v Taipei (Taiwan).
P. Nekuža (TMB) doplnil příspěvek informací o průběhu a aktuálním stavu překladu avizovaných Základních muzeologických pojmů, kterépřipravuje TMB. Překlad z francouzštiny byl dokončen, žádoucí je nyní jeho přehlédnutí ve smyslu precizace jazykové stránky české oborové terminologie. Zájemcům poskytl výtisky současného překladu a obrátil se na MuK s žádosti o participaci na jeho finální úpravě. Spolupráci přislíbili kol. Dolák a Rutar.  
 
 
Blok „Zprávy ze zasedání, konferencí a jednání“
 
1) PhDr. Jan Dolák (MU Brno)
Plénum ICOM v Paříži a výroční zasedání ICOFOM v Taipei

Informoval o průběhu a programu jednání 26. pléna ICOM v Pařiži  (8. červen 2011) a výročního zasedání ICOFOM v Taipei (22. – 26. říjen 2011). Vyzval členy MuK k přihláškám do mezinárodních komisí, upozornil na možnosti finanční podpory jejich cestovních výdajů na zahraniční jednání z příslušných grantů. Tlumočil závěr, k němuž ICOFOM dospěl v jednání o otázce výběru hostitele svého celosvětového zasedání v roce 2012 – jednání dopadla ve prospěch protikandidáta Technického muzea v Brně – Tunisu (pokud ze své nabídky do konce roku neustoupí). Další kandidatura Brna je možná v roce 2014.  

2) Mgr. Žaneta Marešová (individuální člen)
Participativní strategie v muzeu. Zpráva o výsledcích společné výroční konference několika komisí ICOM (Regionální evropské komise, Komise pro sbírkotvornou činnost a Komise městských muzeí) v Berlíně. 

Informovala o konferenci „Participative Strategies in Documenting the Changing Urban World“, která se uskutečnila ve dnech 31. 10. – 3. 11. 2011 v Berlíně ve spolupráci tří komisí ICOM: ICOM Europe, COMCOL (International Committee for Collecting) a v minulém roce vzniklé CAMOC (International Commitee for the Collections and Activities of Museums of Cities). Pojednala o tématu participativní strategie v muzeu, uvedla podobné příklady ze zahraničních i českých muzeí (mj. výstavy The best of v MG Brno, či Udělej si sám v RMaG Jičín).  

3) Mgr. Marie Gilbertová (TMB)
Zasedání CIMUSET, oborové komise ICOM, v Brně.

Informovala o průběhu a výsledcích 41. Mezinárodní konference oborové komise ICOM – CIMUSET, kterou připravilo TMB ve spolupráci s ICOM. Konference s tématem „Technická muzea jako strážci a edukátoři“ se uskutečnila ve dnech 6. – 12. 6. 2011 v TMB. Zdůraznila význam podobných projektů, upozornila na nižší zájem českých muzeí a apelovala na jejich budoucí účast.  

4) Mgr. David Váhala (SU Opava)
Projekt muzeologické konference v Opavě v roce 2012

Informoval o záměru Oddělení památkové péče a muzeologie ÚHV SU Opava uspořádat v roce 2012 odbornou muzeologickou konferenci, příp. kolokvium. Projekt, který by navázal na předchozí úspěšnou muzeologickou konferenci „Vliv muzeologie na rozvoj muzeí“ (SU Opava, září 2010) chce mj. podpořit a propagovat opavskou muzeologii (klesající zájem studentů o navazující Mgr. studijní program). Konference je ve fázi příprav, termín konání předběžně květen – červen 2012, otevřena je otázka výstupů (předpokládá se sborník, jehož studie budou nabídnuty odborným periodikům), diskutováno je především téma konference – zatím navrženo téma vztahu muzeí a regionu, regionální funkce muzea (PhDr. M. Babík, ředitel RMaG Jičín). Kol. Váhala vyzval zúčastněné k podávání dalších návrhů, které je možno zasílat na jeho adresu vahala@uhv.cz

 
Předsedkyně MuK D. Veselská projekt podpořila, navrhla uspořádat konferenci v květnu a spojit ji s plenárním zasedáním MuK za rok 2012 (další, volební, by se pak uskutečnilo v lednu 2013). Vyzvala členy MuK k podávání návrhů na hlavní téma konference (termín do konce roku 2011) a doporučila orientovat jej více muzeologicky, směrem k významným a aktuálním muzeologickým problémům (např. repatriace ze sbírkových fondů). Do konce roku se obrátí výbor MuK na členy se žádostí o participaci na přípravě konference a naplnění jejího obsahu.  
 
5) PhDr. Luděk Beneš (host, člen exekutivy AMG)
Nová muzea. Výsledky konference českých, saských, bavorských a hornorakouských muzejníků v Norimberku. 
Informoval o 20. česko-sasko-bavorsko-hornorakouském setkání muzejních pracovníků, které se uskutečnilo ve dnech 6. – 8. 10. 2011 v Norimberku. Konference s tématem „Stavět a tvořit muzea“ se na příkladu 4 partnerských zemí zabývala otázkami staveb a uspořádání muzejních budov, řešení stálých expozic a představila nové muzejní projekty vzniklé v posledních letech. Příspěvky prezentovaly projekty muzeí v Budyšíně, Saského muzea průmyslu, Zámeckého muzea v Linci, muzea Keltendorf Mitterkirchen ad., čeští kolegové zde představili muzea Památníku II. světové války v Hrabyni SZM Opava, Arcidiézního muzea Olomouc, Podbrdského muzea v Rožmitálu pod Třemšínem, Slovanského hradiště v Mikulčicích MM Hodnonín, Památníku Lidice a Památníku Ležáky a Krkonošského muzea ve Vrchlabí. 

 

Blok „Projekt Aktuální témata“
 
1) PhDr. Pavel Douša PhD. (NM Praha)
Krátké shrnutí aktuální situace v řešení projektu.

Shrnul historii a aktuální stav v přípravě terminologického projektu MuK Aktuální témata české muzeologie (Muzeologický slovník základních 50 hesel). Internetová aplikace otevřeného redakční systému na bázi „wiki“ (www.nm.emblem.cz), která byla zpočátku přístupna pouze autorskému týmu, byla v červenci 2011 zpřístupněna všem členům MuK, dohodnutý princip komunikace (a tedy i tvorby vlastního hesláře), tj. širší diskuse vkládáním diskusních příspěvků k jednotlivým heslům, však v praxi nefunguje – členové MuK s databází v tomto směru nepracují.  

2) Mgr. Václav Rutar (MUP)
„Aktuální témata“ (zhodnocení obecného významu celého projektu, východiska / závěry, „záchranný kruh“ aktuálních témat)

Přednesl vlastní reflexi průběhu prací a aktuálního stavu projektu s důrazem na nedostatky, které vidí v nižším než původně plánovaném naplnění počtu zpracovaných hesel, v nejednotné struktuře jejich zpracování, nedostatečné dosavadní komunikaci a koordinaci i v otázce definice jeho cílové skupiny.

 
Reakce předsedkyně D. Veselské, členů výboru (B. Klipcová, P. Douša) a několika dalších členů MuK vedla ke zpřesnění či opravě některých faktů prezentovaných ve vystoupení V. Rutara, k souhlasu s potřebou jednotících úprav hesláře a k formulaci následujících závěrů: 
 
1)      Cílem hesláře je reflektovat srozumitelnou formou aktuální pohled autorů na vybrané oborové termíny. Cílovou skupinou je „poučená laická veřejnost“, typem hesla je „povídání“.
2)      Stávající strukturu hesel je třeba upravit podle jednotného vzoru a s ohledem na definovanou cílovou skupinu. Za tím účelem bude vybráno 1 vzorové heslo (výběrem pověřen V. Rutar), které předsedkyně MuK rozešle všem členům komise. 
(Viz mail D. Veselské členům MuK, 11.11.2011 – heslo „Organizace muzejnictví“)
3)      Počet hesel zpracovaných k 9. 11. 2011 je výsledkem skutečného zájmu těch, kteří byli jako jejich potenciální autoři navrženi po širší diskusi MuK. Nepodařilo se autorsky obsadit ani zúžený seznam 38 (39) hesel (z původně plánovaných 50i). Předsedkyně MuK znovu rozešle členům komise soupis dosud nezpracovaných (nebo administrátorovi P. Doušovi dosud nedodaných) hesel i s poznamenáním jmen autorů, kteří byli pro jejich zpracování navrženi či osloveni. Ti budou s žádostí o napsání hesla znovu kontaktování, hesla neobsazená pak budou nabídnuta zájemcům z řady MuK. Přijímají (a předpokládají) se i další návrhy MuK na autory hesel, kteří nemusejí být členy komise, případně na hesla nová.
(Soupis „volných“ hesel viz příloha mailu D. Veselské členům Muk, 11.11.2011)
4)      Diskuse k heslům bude uvolněna, tj. příspěvky se již nebudou vkládat do diskusního pole hesla, ale přímo do jejich textu (přičemž systém automaticky ukládá všechny změny, tj. poslední verzi hesla)
5)      Z hlediska vyúčtování finanční dotace, kterou projektu poskytla v roce 2010 AMG, byl cíl projektu splněn – vytvořena a zpřístupněna byla internetově sdílená databáze, tištěná forma projektu nebyla záměrem 1. definované a podpořené fáze a uskutečnitelná by byla jen s další finanční dotací AMG. O tu však nebylo pro rok 2011, ani pro rok 2012, s přihlédnutím k realitě řešení projektu, žádáno. Přítomní členové MuK se shodli na dokončení projektu ve smyslu vytvoření a spuštění široké veřejnosti přístupné internetové aplikace na bázi „wiki“.
  
3) PhDr. Věra Tomolová (individuální člen)
Jednotná terminologie usnadní komunikaci s veřejností.

Přípěvek reflektoval význam jednotné terminologie pro muzejní svět. Příklady z praxe, podpora významu terminologických projektů.

 
Ukončení jednání Plenárního zasedání Muzeologické komise AMG 9. 11. 2011 v 15:30.
 
Po ukončení jednání výbor MuK dodatečně formálně doschválil členství v MuK Mgr. Marie Gilbertové TMB.
 
Zaps. Barbora Klipcová & Dana Veselská

Zpět

nahoru