18. 5. 2013

Zápis z plenárního zasedání Muzeologické komise_1_2013

Národní muzeum, Praha, 10. 1. 2013

Zápis z plenárního zasedání muzeologické komise (MuK) AMG
 
Národní muzeum v Praze, 10. ledna 2013
 
 
I.                   Zpráva o činnosti MuK 2010 – 2012
 
Předsedkyně MuK PhDr. Dana Veselská, PhD., shrnula činnost MuK za uplynulé volební období 2010–2012.
 
V roce 2010 se MuK sešla na plenárních zasedáních v lednu a v listopadu v TMB, v roce 2011 v listopadu v TMB a v roce 2012 v červnu na SU Opava.
Komise se zabývala mnoha tématy, některými úspěšněji (např. seminář Senioři v muzeu), jinými méně úspěšně. Za neúspěch považuje stávající předsedkyně především ztroskotání projektu MUK z roku 2009, finančně podpořeného AMG v roce 2010, na terminologický slovník „Aktuální témata“., jehož nositelem bylo Národní muzeum v Praze. Byť výbor komise učinil řadu pokusů, jak tento projekt „rozpohybovat“, např. řízenými diskuzemi, které se uskutečnily na plenárních zasedáních komise v letech 2010 a 2011, nedospěl zatím projekt ke kýženému výsledku. Na druhou stranu, ze setkání členů komise v roce 2009 v Praze vyšel podnět přeložit do češtiny publikaci 20 základních muzeologických pojmů, a i za přispění členů komise ji loni na jaře vydalo Technické muzeum v Brně. Od loňského roku vychází v České republice také zcela nový muzeologický časopis Museologica Brunensia, a také na jeho úspěšném vykročení má podíl několik členů MuK. Pokračuje řada úspěšných sborníků z hodonínských seminářů, jejichž vydávání prostřednictvím MuK finančně podporuje AMG a v jejichž autorských řadách najdeme rovněž řadu členů komise. Do určité míry se podařilo konsolidovat členskou základnu komise, po plenárním zasedání v roce 2010 v Brně jsme přestali evidovat řadu mrtvých duší, které komplikovaly činnost komise včetně realizace voleb, pravidelně se snažíme aktualizovat seznam členů.
 
Výbor MuK pracoval ve volebním období 2010 – 2012 ve složení:
předsedkyně:              PhDr. Dana Veselská, PhD.
1. místopředseda:       Mg. Petr Nekuža
2. místopředseda:       PhDr. Pavel Douša, PhD.
členové výboru:          Mgr. Irena Chovančíková
Mgr. Barbora Klipcová
 
Výbor MuK se v uvedeném volebním období sešel: v roce 2010 v lednu v TMB, v červnu v ŽMP a v listopadu v Brně při příležitosti kolokvia AMG na aktuální téma, v roce 2011 v červnu a v říjnu v ŽMP, v roce 2012 v dubnu v ŽMP, na krátkém jednání také v červnu v Opavě po plenárním zasedání komise a v prosinci 2012 jednal o přípravě volebního plenárního zasedání komise korespondenčně.
 
Zápisy z jednání komise obdrželi členové průběžně, komplet, doplněný o Podklady pro Výroční zprávu AMG za rok 2011 a 2012, rozeslala předsedkyně všem zmocněncům a členům elektronicky také 7. ledna 2013.
 
Dále stávající předsedkyně MuK PhDr. Dana Veselská, PhD., doporučila nově volenému výboru komise několik témat k jednání:
-          Uskutečnit ve volebním roce 2 plenární zasedání, v nevolebním alespoň jedno, patřičně tomu přizpůsobit znění aktuálních dokumentů komise
-          uskutečnit alespoň 2 společná jednání výboru v každém roce
-          zabývat se trendy ve složení členské základny, aktuálně vyhledávat absolventy muzeologie pracující v muzeích a galeriích a získávat je pro práci v komisi  
-          posunout témata, jimiž se komise zabývá od obecností a trivialit k otázkám aktuálnějším: principy a formy tezaurace moderních dějin a současnosti, existence a poslání muzeí v digitální době, virtualizace muzeí apod.
-          rozvinout aktivněji spolupráci se zahraničními kolegy.
 
Dále stávající předsedkyně poděkovala členům komise za spolupráci a deklarovala, že po 9 letech ve výboru komise nebude již na další volební období kandidovat.
 
II.                Volby předsedy a členů výboru MuK pro volební období 2013 – 2015
 
Předsedkyně MuK PhDr. Dana Veselská, PhD., vyzvala členy MuK korespondenčně před datem konání PZ k podání nominací na předsedu a členy výboru MuK. Kandidátní listina byla sestavena z členů, kteří s nominací souhlasí. 
 
Plenární zasedání je usnášeníschopné s počtem 14 přítomných členů s hlasovacím právem.
 
Plenární zasedání zvolilo volební komisi ve složení: Mgr. Barbora Klipcová, Mgr. Josef Večeřa a PhDr. Jiří Šmeral.
 
Na předsedu Muzeologické komise AMG ve volebním období 2013–2015 byli navrženi:
Mgr. Ivana Chovančíková
PhDr. Jan Dolák
 
Plenární zasedání zvolilo za předsedu komise PhDr. Jana Doláka.
 
Na členy výboru Muzeologické komise AMG ve volebním období 2013–2015 byli navrženi:
PhDr. Pavel Douša, Ph.D.
Mgr. Pavel Holman
Mgr. Irena Chovančíková
Mgr. Petr Nekuža
Mgr. Václav Rutar
Mgr. David Váhala
Mgr. Žaneta Marešová
 
Plenární zasedání zvolilo výbor komise ve složení: Mgr. Petr Nekuža 
                                                                                   Mgr. Pavel Holman
                                                                                   Mgr. Václav Rutar
                                                                                   Mgr. Žaneta Marešová
 
III. Návrhy PZ k činnosti MuK v nadcházejícím volebním období
 
Nově zvolený předseda MuK PhDr. Jan Dolák navrhuje nabídnout exekutivě AMG odbornou participaci MuK při přípravě mezinárodní konference Muzeum a změna IV / The Museum and Change IV (předpokládaný termín konání listopad 2013). Navrhuje uskutečnit v termínu konání konference také příští plenární zasedání MuK. Termín příštího PZ bude ještě upřesněn. 
 
Mgr. Petr Nekuža informuje o možnosti uspořádat PZ MuK 2013 v TMB.
Mgr. Václav Rutar a Mgr. Pavel Holman informují o uvažovaném záměru MU Brno připravit v roce 2013 projekt k připomenutí 50. výročí muzeologické výuky MU Brno. Mgr. Rutar navrhuje spoluúčast MuK na přípravě projektu.
 
Mgr. Irena Chovančíková informuje o semináři na téma Muzea a handicapovaní, který se uskuteční v červnu 2013 a navrhuje spolupráci MuK při tvorbě programu.
 
PhDr. Magda Němcová informuje o projektu NG – přípravě překladu závěrečných dokumentů Odborné pracovní skupiny OMC pro mobilitu sbírek EU (Závěrečná zpráva, Manuál a předběžná studie o evaluaci) z října 2012. Navrhuje participaci MuK na přípravě překladu. V anglickém znění jsou dokumenty zveřejněny na stránkách Metodického centra pro muzea výtvarného umění (http://www.mc-galerie.cz/).
 
IV. Informace členů
 
Mgr. Václav Rutar informuje o možnosti publikovat odborné muzeologické příspěvky členů MuK v časopise Múzeum (vyd. Slovenské národné múzeum). PhDr. Jan Dolák a PhDr. Dana Veselská, PhD., připomínají česká odborná periodika – časopisy Muzeum: MVP a Museologica Brunensia.
 
David Váhala informuje o uvažovaném záměru SU Opava uskutečnit po vzoru Letní muzeologické školy Letní konzervátorskou školu. Jednou z priorit projektu by bylo vydat k danému tématu volně distribuovanou odbornou monografii.
 
Mgr. Petr Nekuža informuje o dotisku 300 ks publikace Základní muzeologické pojmy (překlad francouzského originálu André Desvallées – François Mairesse (edd.), Concepts clés de muséologie, Paris 2010), který připravilo TMB. Členům MuK a hostům PZ MuK v červnu 2012 byl distribuován zdarma, pro další zájemce bude v prodeji za 40 Kč.
 
Po ukončení PZ se sešel nově zvolený výbor komise, který se ustavil ve složení: 
předseda:                    PhDr. Jan Dolák
1. místopředseda:       Mgr. Petr Nekuža
2. místopředsedkyně: Mgr. Žaneta Marešová
členové výboru:          Mgr. Václav Rutar
                                   Mgr. Pavel Holman
 
 
Zaps. Klipcová

Zpět

nahoru