18. 5. 2013

Zápis z jednání výboru Muzeologické komise_2_2013

Technické muzeum v Brně, 14. 2. 2013

Zápis ze zasedání výboru muzeologické komise AMG
Termín konání: 14. 2. 2013
Místo: Technické muzeum v Brně.
Přítomni: PhDr. Jan Dolák, Mgr. Petr Nekuža, Mgr. Žaneta Marešová, Mgr. Václav Rutar
  1. Příprava konference Muzeum a změna IV.
Na sekretariátu AMG proběhla schůzka, zabývající se přípravou konference Muzeum a změna IV., za muzeologickou komisi přítomen Jan Dolák.
Konference bude v termínu 12. – 14. 11., pravděpodobně v Nové budově Národního muzea. Téma: Dokumentace současnosti („Muzealizace současnosti“).
-          Ondřej Dostál představil předběžný návrh na rozdělení bloků, vše orientováno na dokumentaci současnosti (1. den – věnováno dokumentaci současnosti, 2. den…další bloky – vnitřní chod muzeí (mimo financování) --- financování (možná bude spojeno s předchozím bodem) --- „Muzea jako místa vzdělávání“ (senioři, děti, atd.) --- výstavnictví (včetně moderních technologií)
-          Další jednání přípravného výboru ohledně konference Muzeum a změna se bude konat v Praze dne 22. 3., bude pozván i doc. Pavol Tišliar z UK Bratislava
-          Ondřej Dostál na zasedání přípravného výboru jmenoval několik možných zahraničních kandidátů na hlavní řečníky konference a přislíbil, že se pokusí získat peníze na zaplacení dvou zahraničních účastníků (v případě účastníka z USA snad možnost získat peníze i přes Fulbrightovu nadaci´)
-          Do prázdnin by měl být rozeslán první cirkulář přihlášek
-          Členové komise, zejména členové výboru, podle svých možností zajistí propagaci konference (Slovensko – akademická sféra, Slovinsko, prostřednictvím internetových konferencí – např. ICTOP-ALL, Generální konference  ICOM v Rio de Janeiru, např. ve formě letáků i jinam)
-          Výbor komise navrhuje přípravnému výboru zřízení „studentské sekce“ , na které by zazněly vybrané práce studentů z Brna, Opavy, Nitry a Bratislavy. Jako možný termín by mohlo být dopoledne hned první den konference, tedy před jejím zahájením nebo je možné využít volnější prostor druhého dne odpoledne.
-          Návrhy na hlavní vystupující:
-          Václav Rutar navrhuje pokusit se pro konferenci získat Ninu Simon (USA) a někoho z komise CIDOC, oslovit Tibora Díteho (SR),
-           Jan Dolák navrhuje Leontine van Mensch (předsedkyně komise COMCOL), Evu Fägerborg ( vedoucí sekretariátu SAMDOK- Stockholm), Martina Schärera (Švýcarsko), Johna Falka ( USA),
-          Petr Nekuža navrhuje ohledně digitalizace získat někoho ze Slovenska, navrhuje Soňu Žabkovou- Banská Bystrica.
-          Žaneta Marešová navrhuje Owaina Rhyse, kurátor "současnosti"(=21. stol.) velšského národního muzea /curator of contemporary life/. Předminulý rok vydal knihu "Contemporary Collecting: Theory and Practice", kterou velmi pozitivně hodnotí COMCOL i Simon Knell. Zabývá se tam objektem vs. alternativními formami reprezentace, co sbírat a podle jakých kritérií, shrnuje pokusy o dokumentaci současnosti v Evropě a Severní Americe a předkládá plán a strategii sbírkotvorné činnosti.
  1. Jednání Muzeologické komise
Konání diskuzního fóra a plenárního zasedání – zvažovány tři termíny (a. do prázdnin, b. na podzim samostatně, c. nultý den Muzeum a změna) --- zvolen termín 11. 11. 2013 v nultý den konference.  Místo konaní – pravděpodobně Národní muzeum, zajistí J.Dolák
Zvažováno téma – Žaneta Marešová navrhuje digitalizaci, moderní média, QR kódy a další (vzít to ze širšího pohledu, např. QR kódy jsou i mimo muzejnictví…)
  1. Práce výboru Muzeologické komise
-          Zvažováno, že ze strategického plánu a programového prohlášení by bylo možné udělat jeden dokument --- shoda na tom, že bude postačovat revize programového prohlášení
-          Václav Rutar – je otázka, co se body programového prohlášení opravdu rozumí, snad třeba rozpracovat? Žaneta Marešová souhlasí s přepracováním programového prohlášení, které by mělo být obecné, strategický dokument by měl být něčím jako „plánem práce“, ale nikoli na celé 3 roky. Rozhodnuto, že každý člen výboru navrhne body programového prohlášení, na další schůzce výboru to bude konkretizováno a sestaveno
-          Jan Dolák – bude doplněno něco o spolupráci s „dílčími muzeologiemi“ (např. Pardubice. VOŠky atd.)…je třeba je oslovit, byť i jen e-mailem. V roce 2007 se tomuto tématu věnoval Petr Nekuža, tehdy bylo zhruba 15 „muzeologií“, třeba stav revidovat. Petr Nekuža si to bere za úkol.
-          Jan Dolák navrhuje rozvinout více mezinárodní spolupráci, nejsnáze to půjde se Slovenskem.
-          Žaneta Marešová navrhuje vytvářet databázi odborné literatury, Václav Rutar prosazuje pouze elektronickou verzi, bez papírového výstupu.
  1. Projednání přihlášky Ing. Jany Vránkové za člena AMG
Výbor žádost Ing. Jany Vránkové projednal a souhlasí, nemá námitek, doporučuje senátu ke schválení .
  1. Různé
-          Václav Rutar vytvořil internetové stránky komise na webnode.cz (www.muzeologicka-komise.webnode.cz), bude informovat Annu Komárkovou a v souvislosti s tím si zajistí přístupové heslo na stránky AMG ke správě odkazu na muzeologickou komisi. Stránky poběží souběžně. Budou informováni členové komise
-          Žaneta Marešová informuje o tom, že je nově členkou Museum Association (UK), členství umožňuje přístup k množství literatury, článkům atd. 
-          Jan Dolák informuje o časopisu Museologica Brunensia, zatím předplácí SZMO, Václav Rutar zajistí NTM. Je připraveno druhé číslo. Jan Dolák informuje o dění ve výuce muzeologie na bratislavské fakultě.
-          Dohodnuto, že do konce března by si měli členové výboru navzájem zaslat verze programového prohlášení, na další schůzce o prohlášení bude jednáno konkrétněji.
-          Další schůzka výboru určena na květen v Mladé Boleslavi, bude upřesněno.
-          Výbor děkuje předchozímu výboru komise za odvedenou práci.
 
Zapsal V. Rutar, J.Dolák

Zpět

nahoru