1. 7. 2013

Zápis z jednání výboru Muzeologické komise_6_2013

Hodonín, 19. 6. 2013

Jednání Výboru Muzeologické komise AMG, 19. 6. 2013

Přítomni: Jan Dolák, Petr Nekuža, Žaneta Marešová, Václav Rutar

Omluven: Pavel Holman

Výbor Muzeologické komise se sešel v rámci odborného semináře Muzea a sociálně znevýhodnění (19.-20. 6. 2013, Hodonín) po skončení prvního dne od 15.30 do 17.00 hod.

Personální problematika:

Výbor vzal na vědomí ukončení členství Jiřího Šmerala.

Výbor rozhodl o přijetí Evy Sadílkové (Městské muzeum a galerie Břeclav) a Lenky Benešové (Regionální muzeum Žďár nad Sázavou) za nové členky Muzeologické komise AMG.

Informace o nové literatuře a publikační činnosti členů komise:

Vyšlo druhé číslo časopisu Museologica Brunensia (obsahuje články členů komise Jana Doláka, Otakara Kirsche, Lucie Jagošové, dále A. A. Sundieva, Irina Chuvilova a Monika Broulíková, zprávy z konference, ze zahraničí, recenze literatury a muzejní kritiku).

Vyšlo prvé číslo slovenského muzeologického časopisu Muzeológia a kulturné dedičstvo (mj. články Jana Doláka a Tomáše Drobného) – recenzi napíše Václav Rutar.

Vyšla publikace Múzeum a historické vedy (slovensky) – recenzovat bude Otakar Kirsch a Jan Obrovský.

Vyšla publikace Vitalije Ananieva Národní a mezinárodní muzejní organizace (rusky) – recenzovat bude Jan Dolák.

Hlavní linie činnosti, projednání:

Bylo probráno všech 11 bodů, specifikováno, co může komise v jednotlivých oblastech nabídnout, resp. co v jednotlivých oblastech již dělá.

Podoba dokumentu bude upravena Žanetou Marešovou po konzultacích s členy výboru do 30. 6. 2013, odsouhlasena a předložena na plenárním zasedání komise 11. 11. 2013.

Profesní a jiné skupiny, jichž se hlavní linie dotýkají, budou o jejich podobě posléze informovány.

Konference Muzeum a změna 4:

Konference proběhne ve dnech 12.-14. 11. 2013, první cirkulář bude rozeslán do konce června, informovat bude Anna Komárková, výkonná ředitelka sekretariátu AMG.

Jan Dolák informoval o tom, že již proběhla tři setkání, na kterých se projednávaly podrobnosti ohledně organizace a náplně konference, další jednání naplánováno na červenec.

Rozjednána účast keynote speakerů: Leontine Meijer-van Mensch, John Falk, Martin Schärer, Eva Fögeborg, Andreja Rihter,Laslö Föjes).

Druhý den konference bude zařazena studentská sekce, 2 hodiny. Mělo by jít o představení nejlepších prací z obou českých univerzitních pracovišť, ze Slovenska a případně z tzv. „malých muzeologií“ v Česku.

Členové výboru byli Janem Dolákem informováni o pěti tematických blocích konference: Dokumentace současnosti – úvod do problematiky; Za zdmi muzeí; Místa vzdělávání a potěšení; Když rozpočty nestačí; Prezentujme a interpretujme.

Plán plenárního zasedání a diskuzního fóra Muzeologické komise:

Plenární zasedání a diskuzní fórum Muzeologické komise se uskuteční 11. 11. 2013 v nultý den konference Muzeum a změna 4, plenární zasedání bude uzavřené, diskuzní fórum otevřené.

Diskuzní fórum by mělo mít tématickou příbuznost s konferencí – zvažováno několik alternativ: Pracovní setkání vyučujících? Info o výstavách se současným tématem? Odmítnuté příspěvky z konference? Vyzvat nově přijaté členy k prezentaci jejich práce?

Zvolen prozatímní pracovní název „Muzeum a současnost – selekce, tezaurace a prezentace“.

Různé:

Proběhla International Summer School of Museology v Piranu, 27. 5. – 1. 6. 2013

Proběhl 4th Meeting of the Best of Slavic Heritage, Ljublana, 19. 3. 2013

Blíží se 23. Generální konference ICOM v Riu, bude volen prezident ICOFOM, jediný kandidát Francois Mairesse. Do Boardu navržen i Jan Dolák.

Řešena nová podoba ICOFOM Study Series – mělo by být dosaženo toho, aby se jednalo o impaktované periodikum.

Jan Dolák informoval o tom, že pro rok 2014 je jako místo jednání ICOFOM stále ještě zvažováno Brno.

Jan Dolák informoval o návrhu Otakara Kirsche z redakční rady časopisu Museologica Brunensia, že by mohlo být jedno číslo věnováno pouze 50. výročí založení katedry muzeologie v Brně.

V Opavě vyšla kniha Vademecum muzeologie, na pracoviště do Brna a do Bratislavy bude poskytnuto 100 ks.

Jan Dolák informoval o Cultural Exchange Programme, který by mohl vzniknout díky iniciativě Národního muzea v New Dehli pro oblast muzeologie, konzervace a archeologie – jednání však budou probíhat v první fázi především v politické rovině.

Petr Nekuža informoval o studentské výstavě Camera Obscura v Technickém muzeu v Brně.

Petr Nekuža seznámil členy komise s informacemi ohledně výuky tzv. „malých muzeologií“, v současnosti pouze elektronickou cestou ověřeno, bez konzultace s danými vyučujícími. Výuka muzeologie probíhá v různých formách a rozsahu kromě dvou pracovišť v Brně a Opavě např. ještě na brněnských dějinách umění (uměleckohistorická muzeologie), na pedagogické fakultě v Olomouci (muzejní pedagogika, muzejní a galerijní pedagogika), na univerzitě v Plzni (pravděpodobně), ve spefické formě v Ostravě (geovědní a montánní turismus), v Pardubicích (kulturní dějiny), na různých oborech FF UK (dějiny umění, klasická archeologie, etnologie), v Ústí nad Labem (muzeologie a metodický list).

 

                                                                                                                                                             Zapsal: V. Rutar

 

Zpět

nahoru