25.5.2012

Jak semena putují krajinou - nabídka výstavy z Krkonošského muzea ve Vrchlabí

Nabídka bezplatného zapůjčení výstavy
 
Jak semena putují krajinou
Způsoby šíření semen a plodů na příkladech chráněných a ohrožených rostlin Krkonoš
 
Cestování a pohyb si jaksi automaticky spojujeme s člověkem nebo s živočichy. Prostřednictvím semen však dokážou putovat i rostliny. V Krkonošském muzeu ve Vrchlabí (budova bývalého kláštera) je od 19. března 2012 instalována výstava, která potrvá do 24. 6. 2012. Na výstavě jsou k vidění mikrofotografie semen a semínek - nejrůznějších tvarů a barev - chráněných a ohrožených rostlin Krkonoš. Jsou doplněny snímky jejich mateřských rostlin pořízenými v terénu, semeny, a vystaveny jsou také sušené preparáty některých rostlin v dobĠ9B zralosti semen.
 
Vystavené fotografie semen a rostlin (vždy pár) jsou nalepeny na barevných papírech, které usnadňují orientaci ve způsobu šíření. Mají rozměry: 92 x 65 cm (46 kusů), 100 x 70 cm (11 kusů) a 70 x 50 cm (19 kusů). Není třeba vystavit vše, je možné vybrat pouze některé zástupce jednotlivých skupin. Nebo naopak, v případě potřeby lze další druhy přidat. U všech rostlin jsou na kartičkách nalepena semena.
K dispozici jsou i fotografie některých stanovišť - dvě fotografie na papíru s rozměrem 100 x 70 cm (8 kusů).
 
Výstava je doplněna o vycpaniny některých živočichů a hnízda ptáků, kteří rostlinám pomáhají se šířením na nová stanoviště.
 
Výstavu je možné doplnit programem:
-         menší děti a lidé všech věkových kategorií  mohou lepit ze semen obrázky
-         mládež a dospělí se mohou podívat na některé preparáty vystavených semen pod binokulární lupou
-         hmatky - mohou porovnat chmýr vrb s vatou, drsná semena s chlupy.....
-         koření - lze očichat naše i cizokrajná koření, u kterých se používá semeno či plod.
 
Je připravena počítačová prezentace "Co se na výstavu nevešlo" - další, na výstavě neprezentované druhy rostlin (v programu Microsoff Office Picture Manager - .ppt).
Po dohodě (dostatečný předstih)  lze nachystat další sušiny i chráněných druhů z Genofondové zahrady ve Vrchlabí (jen v případě, že to samotnému druhu neublíží).
 
Výstavu  můžete v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí zhlédnout do 24. 6. 2012.
 
Výstavu je možné zapůjčit ve volitelném rozsahu od 1. 7. 2012
 
Kontaktní osoby: Ludmila Harčariková (lharcarikova@krnap.cz, tel. 499 456 766)  nebo Jana Skálová (jskalova@krnap.cz, tel. 499 456 756)
Adresa: Správa KRNAP, Dobrovského 3, 543 01 Vrchlabí

Zpět

nahoru