Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
11.3.2022

Nová definice muzea

Možnost vyjádřit se k 5 návrhům ICOM

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
stálý výbor ICOM DEFINE připravil 5 návrhů nového znění defince muzea.

Celý proces probíhal dlouho a byl náročný. Vaše odpovědi z dotazníku připraveného v roce 2021 kolegy z Oddělení muzeologie ÚAM FF MU patřily k důležitému materiálu, z něhož členové ICOM DEFINE vycházeli. Nové návrhy jsou srozumitelné a vždy je z nich patrné, že hlavní podstatou muzeí jsou jejich sbírky a práce s nimi. Zároveň odrážejí současnou společenskou situaci, tak jak ji známe i z našich muzeí, protože také u nás jsou již pevně ukotvené hodnoty či pojmy jako je inkluze, kritické myšlení a další.

Návrhy jsme nechali přeložit do českého jazyka a pro usnadnění vytvořili formulář, kde můžete nejen označit návrh, který je podle Vás nejvýstižnější, ale také připojit krátký komentář.

Prosíme Vás o vyjádření nejpozději do 31. 3. 2022, tak abychom všechny odpovědi stačili zpracovat a odeslat do 10. 4. 2022 kolegům z ICOM DEFINE.

Formulář najdete ZDE.

Pokud budete chtít vytvořit obsáhlejší komentáře, chtěli bychom Vás požádat, abyste je zasílali přímo na adresu: training@icom.museum. 

Děkujeme Vám za spolupráci. Společně můžeme být hrdí na to, že jsme se podíleli na vzniku nové ICOM definice muzea!

Gina Renotière
předsedkyně Českého výboru ICOM

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

17. května až 15. června 2024

Muzea pro vzdělávání a výzkum

Školení je zdarma a probíhá v Praze a v Brně

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás