Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
15.3.2024

Společné prohlášení zástupců AMG, ČV ICOM a RG ČR

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

 

Společné prohlášení zástupců Asociace muzeí a galerií České republiky, Českého výboru ICOM a Rady galerií České republiky

Zástupci Asociace muzeí a galerií České republiky (pod vedením předsedkyně Ireny Chovančíkové), Českého výboru ICOM (pod vedením předsedkyně Giny Renotière) a Rady galerií České republiky (zastoupené místopředsedou Janem Smetanou) vyjadřují tímto prohlášením své krajní znepokojení nad politicky motivovanou snahou o „transformaci” kulturních institucí na Slovensku, a zvlášť veřejnoprávní televize a rozhlasu RTVS, na kterou je v současné době vytvářen enormní tlak.

Signatáři této výzvy současně vyjadřují svou plnou podporu odborným pracovníkům a zaměstnancům uvedených institucí, konkrétně pak i profesním svazům, které usilují o zachování nezávislosti slovenské kultury a médií.

Podporujeme Slovenský komitét ICOM, Zväz múzeí na Slovensku a Radu galérií Slovenska coby organizace, jejichž názor by neměl být obcházen a vylučován v jednáních a rozhodování o otázkách kultury Slovenské republiky.

Spolu s výše uvedeným prohlášením se pak touto cestou připojujeme k výzvě na ochranu RTVS před nedemokratickými a proti svobodě namířenými politickými pokusy o ovládnutí slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize. 

Asociace muzeí a galerií České republikyČeský výbor ICOM a Rada galerií České republiky jsou blízkými partnery Slovenského komitétu ICOM, Zväzu múzeí na Slovensku a Rady galérií Slovenska. Tyto profesní organizace pojí úzké pracovní vztahy, což ostatně dokládá i Memorandum o vzájemné spolupráci uzavřené mezi českými a slovenskými partnery.

V pátek 15. března 2024 proběhla v Kunsthalle Bratislava společná tisková konference za účasti zástupců českých a slovenských profesních organizací.


Irena Chovančíková, předsedkyně AMG
Asociace muzeí a galerií České republiky
E-mail: amg@cz-museums.cz   

Gina Renotière, předsedkyně ČV ICOM
Český výbor ICOM
E-mail: renotiere@muo.cz

Jan Smetana, místopředseda RG ČR
Rada galerií České republiky
E-mail: juza@gvuo.cz 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

17. května až 15. června 2024

Muzea pro vzdělávání a výzkum

Školení je zdarma a probíhá v Praze a v Brně

Vyjádření podpory slovenským kulturním institucím

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás