17. 11. 2009

Gender a umění 19. a 20. století

Sborník

V několika následujících dnech, 6. 11. 2009, vychází pokračování sborníky vydaného před dvěma lety, tehdy ještě studenty, tentokrát s názvem Gender a umění 19. a 20. století: metody, koncepce, interpretace.  Sborník se zaměřuje na genderovou problematiku v umění a kultuře obecně, ale i na některé speciální otázky, jako queer interpretace, reprezentace žen i mužů a sexuální identitě.

Editorem sborníku je Ladislav Zikmund-Lender, historik umění a kurátor. Sborník se vypořádává s celou škálou nejrůznějších témat.
Samotný editor přispěl dvěma příspěvky: Oživovat umrtvené a umrtvovat oživené: vystavovat women/gender/queer art a Sex and the City: gender, sexualita, architektura a veřejný prostor. Ten první pojednává teoreticky i z pozice dnešního kurátora o některých otázkách vystavování genderově angažovaného umění v aktuálním galerijním a muzejním provozu. Druhý příspěvek se zabývá právě hlavně queer problematikou a řeší genderovou otázku v oblasti architektury a následně veřejném prostoru dnešních měst. Dále do sborníku přispěla Barbora Kolečková s příspěvkem Sexuální revoluce v zrcadle výtvarného umění. Píše o tom, jak sexuální revoluce v populární kultuře proměnila podobu teorie umění i umění samotného. Petra Dokooupilová se zaměřila na ženy-umělkyně v 19. století především v kruzích šlechty, je s podivem, kolik jich bylo a kolik jich máme přímo v tuzemských památkových objektech a galeriích. Andrea Zajícová zaměřila svůj ostrovtip na Femme fatale v díle Gustava Klimta – zavede čtenáře do Vídně přelomu století, která byla kolébkou mnoha archetypů moderního umění, genderových stereotypů i prototypů střední Evropy, i psychoanalýzy. Poslední příspěvek s názvem Žena a muž v českém vizuálním umění zkušené autorky Ivany Pitrové se zaměřuje na uplatňování genderových strategií v regionální kultuře a muzeologii. Sborník vychází 6. 11. 2009 a bude slavnostně pokřtěn v Kotěrově centru – Trmalově vile na výroční party Obrazar.com. Zástupci médií obdrží několik výtisků zdarma. Následně vstoupí sborník do distribuce v odbornějších a komunitních kruzích a jeho cena bude 35,- Kč.


Více informací na
www.sbornik2.obrazar.com.

 

Tisková zpráva Dokument PDF  (597 kB)

 

 

 

Zpět

nahoru