7. 11. 2011

Zlatá stezka. Sborník Prachatického muzea, ročník 17, 2010

17. ročník sborníku Zlatá stezka je vročen do roku millennia Zlaté stezky a nabízí opět řadu zajímavých příspěvků z několika oborů. Millenniu je věnován přehled nejvýznamnějších akcí tohoto významného jubilea, kterým doslova žila rozsáhlá oblast česko-bavorského pomezí po obou stranách Šumavy.

Mezi články zaujme příspěvek kolektivu autorů J. Fröhlicha, F. Kubů a M. Parkmana, který se pokouší rozluštit záhadu středověkých nálezů z výšinných poloh v okolí Prachatic. Tradiční autor V. Starý si pro svůj další článek vybral také zajímavé téma – katovské řemeslo v Prachaticích. Článek další pravidelné autorky P. Stuchlé se týká doby těsně pobělohorské a jeho námětem je dopis tehdejšího prachatického faráře pražskému arcibiskupovi.

V rubrice Materiály zveřejňuje V. Starý edici zápisků němčického kantora z 18. století a rubriku Genealogie naplnil erudovaný autor J. A. Mager svým příspěvkem ke genealogii lesmistra Josefa Johna. Rubriky jsou v tomto ročníku většinou naplněny stejnoměrně jedním větším příspěvkem. Etnografii zastupuje B. Tetour příspěvkem o biřmování ve Strunkovicích nad Blanicí v 18. a 19. století a v rubrice Archeologie publikuje M. Parkman významný a na pečlivém archeologickém výzkumu založený příspěvek o počátcích obce Kosmo na Prachaticku. Početněji obsazena je jen rubrika Archivní práce. Dvě stati napsal V. Starý – o prachatických trubačích v předbělohorské době a příspěvek k místopisu města Vimperka – a třetí pochází z pera F. Kotěšovce. Ten si vybral téma Spolek katolických tovaryšů v Netolicích. V rubrice Zprávy se H. Stejskalová zahleděla na současnou regionální literaturu jako na hlavní pramen poznávání a výzkumu regionu.

Zpět

nahoru