10. 2. 2012

Městské stavební řády

Dana Novotná: MĚSTSKÉ STAVEBNÍ ŘÁDY
kritická edice pramenů stavebního práva  s komentářem a příklady aplikace 

Elektronická publikace o 10 kapitolách je dále metodicky dělena na prameny, charakteristiku pramenů, komentář a další doprovodné texty. Úvodní část obsahuje stručné dějiny  městské správy a  práva od 13. do 20. století, k tomu podrobnější výklad o stavebním právu jako rozšířenou předmluvu k pramenům rozdělených na listiny, řády, zákony a patenty, ty jsou předloženy v původní jazykové formě s případným překladem a vysvětlivkami. Celkem je představeno 18 pramenů s dalšími dodatky, které představují různé právní nástroje stavebního práva typické pro svou dobu. Následuje vyhodnocení pramenů z různých hledisek např. jejich platnost, význam, řešení stavebního povolení v různých dobách, předpisy bezpečnostní, protipožární, orgány stavebního řízení, způsoby projektování či řízení staveb apod. Rozsáhlou kapitolou doplněnou a obrazovou dokumentací je kapitola příkladů z praxe a z průzkumů měst. Představena jsou především města  Jičín, Jihlava, Josefov Pardubice a Znojmo, tj. města královská, poddanská residenční, horní či pevnostní od 13. do 19. století.
Na závěr je připojena jednoduchá metodika či spíše osnova pro provádění průzkumů měst a jejich následné regulace, použitá literatura včetně pramenů práva (kodexy, sbírky zákonů a nařízení). Elektronická podoba umožnila i připojení zvláštního souboru obrazové dokumentace.

Publikace je určena především těm, kteří se starají o sídla, tj. památkářům, urbanistům, úředníkům státní správy a samosprávy, ale i studentům příslušných oborů.

Vyd. NPÚ ÚOP v Brně, 2011
CD, 386 s., formát obalu 29x23 cm
ISBN: 978-80-86752-92-1
Cena: 100 Kč
Knihu je možno zakoupit na NPÚ ÚOP v Brně,Palackého 34 (tel 549 522854, v Knihkupectví Juditina věž na Mostecké ulici v Praze, nebo ji objednat na adrese pub@brno.npu.cz a poslat poštou.
 
 

Zpět

nahoru