Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
13.8.2019

Konference „Rok 1939 jako mezník v dějinách střední Evropy"

25. září 2019, Národní památník II. světové války (Hrabyně 192)

Události roku 1939 nejen zásadně změnily mapu střední Evropy, ale také stěžejním způsobem ovlivnily politický, hospodářský, sociální a kulturní vývoj tohoto regionu na desítky let. České země a Polsko v tomto roce zcela ztratily státní suverenitu, politická reprezentace Slovenska a Maďarska vlivem okolností spojila své aspirace s nacistickým Německem. Vypuknutí II. světové války odstartovalo proces rostoucí brutalizace a přivedlo do střední Evropy násilné praktiky, jež region dosud nepoznal – etnické čistky a nucené přesídlování národnostních a náboženských skupin. Likvidace samostatného Polska otevřela cestu pro mocenské ambice Sovětského svazu ve střední Evropě.

Cílem plánované konference je přiblížit mezníky roku 1939 s jejich příčinami a důsledky z různých perspektiv. Vítány jsou příspěvky týkající se následujících tematických okruhů:

- politické, právní a diplomatické aspekty
- vojenské operace
- okupační správa
- hospodářský vývoj
- kultura, média a propaganda
- každodenní život

Kontaktními osobami jsou Mgr. Ondřej Kolář, Ph.D. (kolar@szm.cz) a Mgr. Lubomír Hlavienka, Ph.D. (lubomir@hlavienka@fvp.slu.cz).

 Program (180 kB)

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás